Bild av Lightroom-ikonen.

Lightroom är utvecklat av Adobe Systems och kan användas på plattformarna Mac OS X och Microsoft Windows. 

© Shutterstock

5 bra skäl till att använda Lightroom

Det finns många bra skäl till att använda Lightroom när du vill bildbehandla. Vi tittar närmare på fem av de bästa anledningarna till bildbehandlingsprogrammet är idealiskt för såväl entusiaster som yrkesfotografer.

5 augusti 2020 av Christian Trant

1. Lightroom ger en överskådlig organisering av dina bilder

Lightroom hjälper dig att importera, organisera och rangordna dina bilder, så att du alltid snabbt kan komma åt dem. Programmet är alltså mer än bara ett bildbehandlingsprogram, i och med att Lightroom även ger en lättöverskådlig organisering av dina bilder.

Med Lightroom kan du kategorisera dina bilder efter behov. Du kan t.ex. visa bilder utifrån var de är tagna, vilket ISO-värde du använde när du tog bilderna eller visa alla landskapsbilder samtidigt.

Här kan du nämligen både kategorisera dina bilder utifrån personliga preferenser, men även efter fördefinierade kategorier.

Lightroom på dator

Lightroom lämpar sig väl för organisering av bilder i och med att kategoriseringen är enkel, men programmet är naturligtvis också utmärkt för bildbehandling. 

© Shutterstock

2. Med Lightroom arbetar du icke-destruktivt

Till skillnad från program som t.ex. Photoshop, gör Lightroom inga ändringar i dina originalfiler. I och med att inga filer skrivs över, brukar man säga att programmet arbetar icke-destruktivt.

Lightroom sparar alla ändringar som du har  utfört i katalogen, men informationen sparas textfiler. Det är en bra lösning, eftersom de tar upp väldigt lite plats på hårddisken. 

3. Lightroom har en smartare sökfunktion

Lightrooms databas omfattar alla metadata som hör till bilderna som du har importerat till programmet. Det gör att du får en snabb och väldigt exakt sökfunktion som gör det enkelt att hitta en specifik bild.

Du kan bland annat söka på kamerainställningar som bländare eller ISO. Du kan också söka utifrån objektivnamn, om du t.ex. kommer ihåg att du tog en bra bild med ett visst objektiv. 

Lightroom på mobilen

Du kan även ladda ned Lightroom på mobilen eller surfplattan, så att du kan bildbehandla medan du är på språng.

© Shutterstock

4. Lightroom samverkar bra med andra bildbehandlingsprogram

En annan fördel med Lightroom är att det samverkar bra med andra bildbehandlingsprogram och pluginer.

Det kan t.ex. vara användbart när du vill använda en plugin som Silver Efex Pro för att konvertera dina bilder till svartvitt eller Luminar för att lägga till en Orton-effekt på dina landskapsbilder.

I båda fallen kan du använda Lightroom för att organisera och till viss del redigera dina bilder tillsammans med andra program eller pluginer.

Lightroom och Photoshop har också anpassats så att de kan samverka. Det gör att du får två program som kompletterar varandra optimalt.

Använd t.ex. Photoshop för att frilägga element ur en bild, eller när två olika bilder ska kopieras samman till en enda. Använd sedan Lightrooms stora katalog av effekter för att åstadkomma de önskade färg- och ljusförhållandena. 

5. Lightroom är populärt

Det kan låta underligt att Lightrooms popularitet ska vara ett skäl till att använda programmet om du inte redan gör det. Men programmets popularitet gör faktiskt så att du lätt och snabbt kan lära dig mer om det på exempelvis andre webbplatser, YouTube och naturligtvis hos oss på Bonnier Digital FOTO.

Få full koll på bildsamlingen och lär dig bildbehandla effektivt med Adobe Lightroom. Här hittar du mer information om programmets funktioner, förinställningar och mycket mer.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av