Skärmdump visar nytt reglage i Lightroom
Lightroom-skjutreglage-skärmdump-nyhet© Bonnier Digital FOTO

3 nyheter i Lightroom som imponerar

Nu finns det en ny version av det populära bildredigeringsprogrammet Lightroom. Den är full av funktioner som bland annat ska ge snabbare och mer exakta justeringar.

1. Smart reglage ger precisa förinställningar 

När du använder förinställningar, alltså förinställda justeringar i Lightroom, händer det ofta att effekten blir alltför svag på vissa foton och för kraftig på andra. 

Med den nya uppdateringen 11.4 av Lightroom Classic kan du nu enkelt undvika detta problem.

I programmet kan du nämligen själv justera intensiteten i dina förinställningar med hjälp av ett reglage. 

2. Smarta maskeringar kopieras enkelt

En annan god nyhet är att de intelligenta AI-maskerna som Välj himmel och Välj motiv enkelt kan kopieras från en bild till andra bilder.

Om man till exempel har använt en maskering för att isolera en örn, eftersom man vill lätta upp den, kan man i den nya versionen av programmet enkelt kopiera både maskering och inställningar till liknande motiv. 

Detta är särskilt praktiskt om man har flera versioner av samma motiv som man vill redigera snabbt.

Skärmdump av kopiering av maskering i bildbehandlingsprogrammet Lightroom

Du kan bland annat kopiera dina inställningar i maskeringspanelen genom att klicka på Synkronisera, eller kopiera från en bild till en annan genom att trycka på Cmd/Ctrl + C  på en bild och klistra in med Cmd/Ctrl + V. 

© Bonnier Digital FOTO

3. Invertera din exakta justering snabbare

Den tredje nya funktionen är möjligheten att invertera en maskering på maskeringspanelen genom att högerklicka på den och välja Invertera maskering.

På det sättet kan du enkelt göra snygga och exakta justeringar av motivet, eftersom du snabbare kan avgränsa just den del av bilden du vill arbeta med.

När du nu använder Välj motiv eller någon av de andra maskeringarna kan du även högerklicka på maskeringen och välja Duplicera och invertera den inverterade masken. Då skapas en inverterad kopia av din mask.

Detta är användbart eftersom du sparar flera klick när du till exempel redigerar porträtt, där du ofta vill lätta upp modellen som du har markerat med Välj motiv, samtidigt som du vill dämpa allt som finns runtomkring.

Se videon med alla nya funktioner

I vår video i Fördelszonen kan du se vår genomgång av alla nya tillägg i Lightroom Classic. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av