Japaner satsar på OS i superformat

En japansk TV-station har som de första i världen börjat med sändningar i 8K, och visar bland annat öppnings- och avslutningsceremonierna från OS i Rio de Janeiro.

8 augusti 2016

I dag är det svårt nog att hitta en TV-signal i 4K, och långt ifrån alla har än så länge en TV som klarar det.

Men det faktumet har inte hindrat den japanska motsvarigheten till Sveriges Radio, NHK, från att ta ytterligare några steg.

Således är NHK världens första TV-station som sänder ut en signal på helgalna 8K. Det är en signal med fyra gånger högre upplösning än 4K, och helt otroliga 16 gånger högre än Full-HD.

Sändningarna visas på en kanal som heter Super Hi-Vision, och som sänder mellan 10 och 17 varje dag med en blandning av olika program.

Se det i Japan

Om du vill se TV i 8K är det bara att köpa sig en flygbiljett, för i Japan visar NHK sändningarna på offentliga platser.

Här kommer du bland annat kunna de avslutningsceremonierna från OS i Rio de Janeiro i det superskarpa formatet, och det japanska TV-bolaget har även satt upp en storbildsskärm i Rio.

Till historien hör dock att detta framför allt är ett initiativ som ska visa vart tekniken är på väg, snarare än något som du går hem och zappar fram i dag.

NHK har varit först förut

Samtidigt är det logisk fortsättning på historien, för NHK har länge positionerar sig som föregångare inom ny teknik.

Till exempel kunde de redan under 80-talet sända program i HD, vilket var nästan 20 år innan tekniken blev tillgänglig för oss alla. I dag är de även med och utvecklar en ny sensor som klarar 8K och 120 bilder i sekunden.

I den vanliga handeln är kamerorna också så smått på väg mot högre videoupplösningar än 4K. Senast har det gått rykten om att den nya GH5 som Panasonic förväntas lansera vid det här årets PhotoKina, möjligtvis kommer att ha 6K-upplösning, till skillnad från det mer normala 4K.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av