Man som redigerar video på sin dator.

Det finns flera gratisalternativ för dig som vill redigera video. Här tittar vi närmare på olika program, gratis eller ej.

© Shutterstock

Här är de bästa programmen för videoredigering

Om du vill redigera video med de allra senaste funktionerna behöver du inte nödvändigtvis betala en massa pengar. Här kan du läsa om alternativen. Programmen för videoredigering är gratis, billiga eller dyra.

23 augusti 2021 av Jeppe Vestergaard Jensen

Oavsett om du är en erfaren videoredigerare eller nybörjare, bör du ha ett videoredigeringsprogram som motsvarar dina behov.

Som tur är finns det bra program för både nybörjare och erfarna. 

Här rekommenderar vi olika program för videoredigering, såväl gratisprogram som videoredigeringsprogram för dig med blodad tand och program för dig som redan kan en hel del om videoredigering. 

> Läs även: Bästa kamerorna för video

Videoredigeringsprogram med olika ljudklipp och filmklipp.

Gemensamt för alla videoredigeringsprogrammen är att du kan lägga in olika ljud- och filmklipp på en tidslinje, och sedan kan du fritt flytta runt dem för att på så vis berätta historien på ditt eget sätt.

© Shutterstock

Videoredigering för nybörjare

Oavsett om du föredrar en Mac eller en Windows-dator ingår alltid ett videoredigeringsprogram i priset. 

Båda operativsystemen har bra alternativ när det gäller videoredigering, och båda programmen är mycket användarvänliga.

Nackdelarna med dessa videoredigeringsprogram kan dock vara att de kan verka onödigt enkla och begränsande, inte minst om man har lite mer specifika önskemål när det gäller videoredigering.

Programmet Videoredigeraren i Windows

Videoredigeraren är Windows nya redigeringsprogram för video efter att Movie Maker fasats ut.

Videoredigeraren medföljer alltid när du köper en dator som har Windows installerat, och programmet fyller de mest grundläggande behoven vid videoredigering.

Du kan enkelt göra hela videor eller filmer med Videoredigeraren. I programmet kan man nämligen lägga på ljud och arbeta med övergångar. Dessutom kan man snabbt redigera i det inspelade ljudet.

Videoredigeringsprogrammet Apple iMovie

Apple iMovie ingår kostnadsfritt när man köper en Mac-dator och är ett superenkelt och användarvänligt program för videoredigering.

Fördelen med iMovie är att det är en förenklad, nedskalad version av proffsprogrammet Final Cut Pro X. 

Det kan alltså vara en fördel att börja med iMovie om du redan nu vet att du vill nå en hög nivå med din videoredigering framöver.

Apple iMovie är överskådligt och användarvänligt och har förhållandevis många funktioner om du vill göra din video mer spännande.

> Läs även: Så här visar du dina videor på YouTube

Exportikon vid videoredigering.

I både Videoredigeraren och iMovie måste du exportera dina videor när du är klar med redigeringen. Du kan välja mellan flera olika format och kvaliteter.

© Shutterstock

Videoredigering för dig med blodad tand

De flesta fotografer stiftar bekantskap med iMovie eller Videoredigeraren och därefter växer långsamt behovet av fler funktioner och redigeringsmöjligheter.

Som tur är finns det gratisprogram för videoredigering som har fler funktioner och samtidigt kan tillgodose de allra flestas behov av videoredigering.

Videoredigering med DaVinci Resolve

DaVinci Resolve är gratis och utöver att du får ett bra redigeringsprogram får du även skräddarsydda verktyg som hjälper dig med färgkorrigering och specialeffekter när du redigerar video. 

När du börjar använda ett nytt videoredigeringsprogram är inlärningskurvan alltid tämligen brant. DaVinci är inget undantag.

Med DaVinci får du många fler funktioner än i exempelvis Videoredigeraren eller iMovie, och därför kan steget kännas ganska stort. Men programmet är användarvänligt, vilket innebär att du snabbt lär dig var de olika funktionerna finns och hur du använder dem.

Wondershare Filmora Video Editor

Wondershare Filmora är gratis och utformat av proffs. Därför är det ett riktigt bra program om du vill öva på mer avancerad redigering.

I det här videoredigeringsprogrammet kan du skapa avancerade effekter och arbeta med ljudredigering på ett överskådligt sätt. 

Här finns även goda möjligheter att använda kortkommandon som höjer arbetstempot.

Wondershare Filmora finns i en gratisversion som låter dig prova på programmet. Om du gillar programmet kan du alltid uppgradera till en betalversion där du får fler funktioner.

> Läs även: Så skapar du en timelapse-video

videoredigeringsprogram

Videoredigering kan ofta bli en komplicerad process där du arbetar med flera video- och ljudspår. Det ställer krav på videoredigeringsprogrammens användarvänlighet.

© Shutterstock

Videoredigering för erfarna

Videoredigeringsproffsen brukar föredra ett särskilt program som motsvarar just deras behov av videoredigeringsfunktioner. 

Men det är ofta en smaksak och en fråga om vana.

Vi har hittat två program som du kan klippa en Hollywood-film i eller använda för att skapa en grym hemmavideo med proffsiga effekter och klipp.

Adobe Premiere Pro 2020

Med Adobes videoredigeringsprogram Premiere Pro 2020 tar möjligheterna aldrig slut. Programmet är en favorit bland många yrkesverksamma, eftersom det har stöd för en mängd olika format och fyller proffsens behov.

Vi rekommenderar inte Premiere Pro 2020 för nybörjare på videoredigering. 

Programmet har en mycket brant inlärningskurva, och du får betala minst 240 kronor i månaden. 

Innan du väljer detta videoredigeringsprogram måste du alltså vara säker på att det är rätt för dig och din nivå . 

Final Cut Pro

Apple erbjuder även professionell videoredigering. Programmet Final Cut Pro är en proffsversion av Apple iMovie. 

Det kan användas även av relativa nybörjare på videoredigering, eftersom klippen är lätta att placera med musen.

Tidslinjen är enkel att behärska eftersom klipp automatiskt kopplas till andra klipp om du till exempel vill placera en videosekvens mellan två befintliga klipp på tidslinjen.

Precis som Adobes program har Final Cut en brant inlärningskurva, men du kommer aldrig att sakna funktioner när du arbetar dig upp på högre nivåer. 

Observera dock att Final Cut Pro kostar 3 195 kronor att köpa i Apples App Store.

> Läs även: 3 tips för bättre ljud i dina videor

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av