Canon MD255

Canon MD255

Videokameran är långt ifrån något tekniskt underverk, men priset är pressat till det yttersta. Canon MD255 är ett intressant alternativ för dem som vill spela in vanliga hemvideoer i bra kvalitet utan att behöva investera i dyr utrustning.

28 januari 2009

En familjekamera ska vara bra och stabil och ligga tryggt mellan händerna. Det är nästan det viktigaste. En videokamera kan ha hög upplösning och ett objektiv i toppklass, men om det inte går att hålla den still blir inspelningarna skakiga, vilket gör att ingen orkar titta på dem.

Man kan naturligtvis använda stativ, men det är det inte många som gör när det väl kommer till kritan, och då missar man dessutom dynamiken och flexibiliteten i inspelningarna.

Att MD255 är enkel att hålla still beror på två saker. Dels har den ett behändigt format på 7,0 x 8,0 x 13,0 cm och dels är den utrustad med en elektronisk sökare, vilket innebär att man kan stötta den mot ansiktet samtidigt som man håller den med händerna.

Optisk bildstabilisering hade varit pricken över i, men man kan ju inte få allt för dryga 3 000 kronor. Och här har vi MD255 i ett nötskal: ingen ny teknik, men bra och välbeprövade lösningar till ett mycket attraktivt pris.

Enkelt handhavande På kamerans högra sida sitter två knappar. Med den ena väljer man mellan Easy och P-automatik med lite fler möjligheter. Med den andra växlar man mellan att spela in video på band och spara bilder på SD-kort, som sätts i på kamerans undersida. Varken band eller kort medföljer.

Det finns även en inställningsknapp där man väljer om man vill spela in, spela upp eller stänga av kameran. Uppe på kameran sitter en bra och exakt zoomknapp, och under höger tumme på kamerans baksida sitter utlösaren. Det är i stort sett allt. Vitbalans och färgmättnad kan ställas in manuellt i menyn, där man också får tillgång till åtta olika motivprogram.

Dessutom kan man välja att fokusera manuellt, och sist men inte minst kan man naturligtvis ställa in exponeringskompensationen.

Les resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 02/2009

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av