Hasselblad X1D

Världens första spegellösa mellanformatskamera på 50 megapixel

Hasselblad lanserar världens första spegellösa mellanformatskamera till ett pris på över 90 000 kronor.

23 juni 2016

Du kommer att behöva ta ett allvarligt samtal med din personliga bankman om hushållsbudgeten ska stå pall för Hasselblads senaste alster – X1D – världens första spegellösa mellanformatskamera med 50 megapixel.

Det rekommenderade priset är nämligen 7900 euro exklusive moms, vilket i dagsläget i Sverige ger ett pris på totalt 92 000 kronor.

Om du dessutom behöver köpa objektiv till den nya kameran har Hasselblad också nyheter på väg till X1D i form av XCD 45 mm F3.5 som beräknas gå på cirka 22 000 kronor och XCD 90 mm F3.2 för runt 27 000 kronor.

Med en adapter kan man dock använda objektiven från H-serien, så redan från början finns det 14 objektiv som man kan använda med den nya kameran.

Som ett paket knäckebröd

Hasselblad X1D har en CMOS mellanformatssensor på 44 × 33 mm, och på kamerans baksida sitter en stor tryckkänslig skärm samt en rad knappar.

Vid lanseringen påpekade Hasselblads vd Perry Oosting särskilt att syftet med den nya kameran var att uppfylla grundaren av Hasselblad, Victor Hasselblads, dröm om en lätt och kompakt kamera som man kan använda för att ta fantastiska bilder under vandringar i naturen.

Hasselblad CEO, Perry Oosting lancerer Hasselblad X1D

Perry Oosting jämförde kamerans vikt med ett paket knäckebröd eller hälften av en MacBook Air. Han avvisade dessutom alla spekulationer om att X1D har konstruerats i samarbete med Fujifilm.

- All utveckling och konstruktion av X1D skedde i Sverige, och kameran tillverkas för hand i Sverige, poängterade Hasselblads vd, Perry Oosting, vid lanseringen av X1D i Göteborg.

Rörig lansering Själva lanseringen hade hajpats från Hasselblads håll med global lansering den 22 juni klockan 14.00, men redan kvällen innan läckte information om den nya kameran i form av marknadsföringsmaterial från företaget K&M.

Materialet hittades i en Google-cache och omfattade både information om kameran och objektiven samt exempel på bilder som hade tagits i låg upplösning med den nya kameran.

Du hittar mer information om Hasselblad X1D här.

> Läs mer om Hasselblad

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av