Dubbelkamera i mobil

Vi förväntar oss bland annat alldeles nya funktioner från mobiltelefonernas dubbelkameror under loppet av 2018.

© Shutterstock

Teknik som vi ser fram emot under 2018

Nya kameratyper från Canon och Nikon och kameror med inbyggd organisering kan vara på väg under nästa år. Här går vi igenom vad vi förväntar oss och hoppas på att fototillverkarna ska komma med under 2018.

21 december 2017 av Kristoffer Engbo

2017 har fört med sig en hel del överraskningar och massor av intressanta kameror. Och vi tvivlar inte på att vi kommer att få se fler snabba kameror, bättre autofokus och högre bildkvalitet under 2018.

Men vi har även annat spännande att se fram emot, och här går vi igenom vad vi hoppas att få ta del av under det nya året.

Mindre fullformatskameror från Canon och Nikon

Sony har satt rejäl press på Canon och Nikon på fullformatsmarknaden med sina spegellösa modeller, och under 2018 förväntar vi oss att både Canon och Nikon slår tillbaka genom att lansera spegellösa kameror med stora bildsensorer.

Det spegellösa systemet ger en rad fördelar. Bland annat kan Sony Alpha9 ta 20 bilder i sekunden utan att sökarbilden blinkar, och du kan fota helt ljudlöst, vilket är en fördel vid naturfoto och sportgrenar som golf.

Canon har en rad spegellösa kompakta systemkameror med mindre APS-C-sensorer på marknaden, medan Nikon inte har lanserat några nya produkter till sin spegellösa 1-serie sedan 2015.

Här kan du läsa om fördelarna med den stora fullformatssensorn.

De andra tillverkarna kommer naturligtvis inte heller att ligga på latsidan, så vi ser fram emot vad bl.a. Fujifilm, Olympus, Panasonic, Pentax och Sony kommer att lansera under det kommande året.

Läs också: 3 skäl till att välja en kompakt systemkamera i stället för DSLR.

Kameror med 8K-video

Video i 4K-upplösning är på väg att bli standard och vi ser fram emot de första kamerorna med 8K, vilket motsvarar 7680 x 4320 pixlar. 

Det kräver en upplösning på minst 33,2 megapixel, vilket flera kameramodeller bl.a. Nikon D850 har i dag.

Det krävs också en hel del processorkraft för att hantera den högre upplösningen.

Automatiska sökord i kamerorna

Lightroom CC, Google Fotos och anden programvara analyserar fotosamlingen och ger bilderna sökord på automatisk väg, efter vad bilderna visar. Det kan kamerorna lika gärna göra, och vi hoppas att funktionen introduceras under 2018.

Det kommer att göra det enklare att hitta rätt bilder på minneskortet, kan underlätta arbetet vid datorn när du helt enkelt slipper att själv lägga till sökord till bilderna.

Mobiltelefoner med nya överraskningar

Ett flertal mobiltelefoner har i dag dubbelkameror, vilket öppnar för intressanta bildmöjligheter.

Apples telefoner kan använda tekniken för att åstadkomma fina porträtt där bakgrunden t.ex. kan göras helt svart, och hos Samsung kan man ta en vidvinkel- och en telebild på samma gång.

Vi är spända på att se vad mobiltillverkarna kommer att hitta på under 2018, och hoppas på helt nya funktioner som kan ge finare bilder.

Vi drömmer bland annat om en funktion där den ena kameran använder en lång slutartid medan den andra använder en kort, så att vi kan ta actionbilder med ett skarpt huvudmotiv och rörelseoskärpa på bakgrunden.

Följ med i Bonnier Digital FOTO under det nya året, så kan du läsa om alla de senaste produkterna och trenderna. 

Just nu kan du testa Bonnier Digital FOTO och vår Fördelszon med över 400 videokurser för bara 29 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av