Ta bilden först och ställ in fokus i efterhand

Toshiba har utvecklat en ny kamera där man inte behöver att bekymra sig om att ställa in skärpan förrän bilden redan har tagits.

7 januari 2013

I framtiden kan det mycket väl vara slut på bilder där fokus inte ligger på huvudmotivet. Det amerikanska företaget Lytro har redan skapat en så kallad plenoptisk kamera där man själv kan välja exakt var i bilden man vill ställa in skärpan. Tekniken har ännu inte riktigt slått igenom hos användarna, men detta kan Toshiba mycket väl ändra på.

Det japanska företaget har nämligen utvecklat en liten kamera med samma användbara funktion. Den planeras att sättas i produktion i slutet av 2013, varpå den förväntas att dyka upp i smarttelefoner. Den speciella kameran består av 500 000 små objektiv med varsin sensor som tillsammans skapar en bild.

Dessa kan sedan kombineras för att åstadkomma att vissa områden blir skarpa medan andra är oskarpa. Det är möjligt bland annat eftersom vart och ett av de små objektiven kan registrera avståndet till den del av motivet som de täcker. Du kan läsa mer om den nya tekniken på engelska här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av