Vi behöver gå tillbaka så långt som till den 25 juli förra året för att hitta Nikons senaste fullformatslansering. Det var den imponerande kompetenta DSLR-modellen D850.
När det gäller Canon behöver vi gå ytterligare en månad tillbaka i tiden, till den 25 juni 2017, när de lanserade EOS 6D Mark II.
Samtidigt har Sony haft fullt upp.
Sedan april förra året har den japanska jätten nämligen trollat fram inte mindre än tre fullformatskameror i toppklass – i deras fall har det dock rört sig om kameramodeller utan spegel. Först kom den snabba A9, sedan A7 III med hög upplösning och slutligen nya A7 III som kombinerar höga prestanda med ett bra pris.

A7 III är Sonys senaste kompakta systemkamera med fullformatssensor.
© SonySony har över fyra års erfarenhet
En av orsakerna till den stora skillnaden i produktionstakten är att Sony redan i oktober 2013 lanserade deras första spegellösa systemkameror med fullformatssensorer. Det var kamerorna A7 och A7R.
Med över fyra års utveckling av det nya FE-systemet har Sony därmed haft gott om tid på sig för att finslipa kamerorna och ta fram många fina objektiv som passar med de spegellösa kamerorna.
Där väntar vi fortfarande på Canon och Nikon som ännu inte har lanserat några spegellösa systemkameror med fullformat.
Nikon har tidigare släppt kompakta systemkameror utan spegel i Nikon 1-serien med 1"-sensorer, men den serien verkar ligga i dvala som virker henslumrende. Canon kom igång med den spegellösa M-serien med APS-C-sensorer 2015. Men fortfarande ingen med fullformat.
Nya system på gång hos Canon och Nikon
Både Canon och Nikon har meddelat att de arbetar på spegellösa fullformatssystem, och när man ser på antalet patentansökningar som pekar i den riktningen finns det anledning att vara optimistisk.
Men klockan tickar snabbt om de båda jättarna ska kunna ta igen Sonys försprång på en marknad med större fokus på de spegellösa kamerorna som är både kompaktare och lättare.
Optiska utmaningar utan spegel
En av de stora utmaningarna för både Canon och Nikon är att de behöver konstruera helt nya objektiv som passar för det kortare avståndet till bildsensorn.
En adapterlösning är frestande med tanke på att både Canon och Nikon har flera hundra objektiv av hög klass till de konventionella DSLR-kamerorna. Men en sådan lösning kan påverka ljusstyrkan och bildkvaliteten.
Dessutom går den ut över den kompakta konstruktionen som är en av den spegellösa lösningens största fördelar.
Konventionella DSLR-kameror i ledningen
Vi måste även påpeka att konventionella DSLR-kameror i högsta grad fortfarande har sitt existensberättigande, trots att de spegellösa modellerna väller fram.
Det har Nikon t.ex. visat med de väldigt kompetenta modellerna D500 och D850 som har lyft både APS-C och fullformat till nya höjder.
En indikation på detta är också att flertalet vinnande bilder vid World Press Photo faktiskt är tagna med Nikon-kameror.
Vi hoppas på nyheter till Photokina
I september anordnas den stora fotomässan Fotokina i Köln, och här förväntar vi oss att både Canon och Nikon ta med det tunga artilleriet.
Med tanke på hur lång tid de båda tillverkarna har haft på sig att utveckla nya system borde vi kunna se fram emot något av en skräll – både på kamera- och objektivfronten.
Frågan är om inte både Canon och Nikon kommer att lansera två kameramodeller – en för entusiaster och en för yrkesfotografer. Vi hoppas åtminstone det.
Läs också: Ska jag välja en kompakt systemkamera eller DSLR?
> Medan du väntar på Canon och Nikon kan du bredda din horisont inom mobilfotografering. Med ett 3-i-1-objektivpaket till mobilkameran får du nämligen helt nya möjligheter att ta kreativa bilder med mobilen.
Just nu får du objektivpaketet och två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Se erbjudandet här.