Panasonic Lumix DMC-G3

Världens minsta och lättaste systemkamera

Panasonic har minskat på vikten och trimmat bort 25 procent av storleken jämfört med föregångaren, så nya Lumix DMC-G3 är den hittills minsta kameran med sökare och utbytbart objektiv.

Vikten på själva kamerahuset är bara 336 gram, och om man lägger till paketobjektiv, SD-kort och batteri landar man på 544 gram, vilket fortfarande är mindre än vissa kompaktkameror. Jämfört med föregångaren G2 har upplösningen ökat från 12,0 megapixlar till 15,8. Bildsensorn är nyutvecklad och ska enligt Panasonic ge betydligt mindre brus än tidigare. Således sägs signal/brusförhållandet vara 200 procent bättre jämfört med den mindre, äldre sensorn.

Autofokusen har också förbättrats i och med att fokus nu kollas 120 gånger i sekunden i stället för 60. Trots att kameran använder kontrastmätning, påstår Panasonic att autofokusfunktionen är snabbare än på spegelreflexkameror med den snabba fasdetekteringen. Man kan välja var kameran ska fokusera genom att peka direkt på den tryckkänsliga skärmen. Om motivet är i rörelse ser kameran själv till att behålla fokus på det. Video spelas in i Full HD, och kameran har inbyggd stereomikrofon.

Den 3,0 tum stora lcd-skärmen är fullt vridbar och har 460000 punkter. Kameran har även en elektronisk sökare med 1440000 punkter som uppdateras 60 gånger i sekunden så att man slipper en hackig sökbild. Lumix DMC-G3 börjar säljas under juni och säljs i paket med ett objektiv på 14-42 mm eller med två stycken på 14-42 respektive 45-200 mm. Vi väntar oss ett rekommenderat pris på runt 6400 kronor för paketet med ett objektiv.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av