Systemkamera med stora ambitioner

Sony är klara med nya Alpha 3000 som är något av en udda fågel. Den ser nämligen ut som en spegelreflex men använder samma objektiv som de små systemkamerorrna.

27 augusti 2013

Sony har hittills haft två serier av kameror med utbytbart objektiv. Deras spegelreflexkameror och SLT-kameror med halvgenomskinlig spegel har använt objektiv med så kallad A-fattning, medan de mindre spegellösa Nex-kamerorna använder E-fattning med vanligtvis mindre objektiv. Men nu kommer Alpha 3000 som lägger sig mitt emellan de två kameratyperna.

Vid första ögonkastet liknar kameran en spegelreflexkamera, men den har ingen spegel, och den har inte heller fått Nex-beteckningen som Sonys övriga spegellösa modeller. Trots detta använder det objektiv med E-fattning. Frånvaron av spegel innebär att kamerans autofokus använder kontrastdetektering som traditionellt sett inte är lika snabb som fasdetektering i spegelreflex när man följer motiv i rörelse.

Kamerans mått avslöjar att den inte tar upp enormt mycket plats med sina 12,8 x 9,1 x 8,5 cm, men den har en elektronisk sökare med 201 600 punkter, som visar 100 procent av motivet. Dessutom kan sökaren visa olika typer av information, t.ex. stödlinjer. Lcd-skärmen är på 3,0 tum. Kameran har inbyggd blixt samt blixtsko, så man kan även använda externa blixtar med den.

Bildsensorn är på 19,8 megapixel och sensorn är i APS-C-storlek, i likhet med flertalet spegelreflexkameror och Sonys Nex-modeller. Iso-värdena kan komma upp till 16 000. Det rekommenderade priset är 3900 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av