Fujifilm X-E1

Supersökare i Fujifilm X-E1

Det finns ingen optisk sökare i Fujifilms nya systemkamera X-E1. I gengäld har företaget verkligen visat omsorg om den elektroniska sökaren.

6 september 2012

Fujifilm har under de senaste åren gett sig in i striden för att attrahera entusiastfotograferna, och nu är japanerna klara med sin andra kamera med utbytbart objektiv i X-serien. Nya X-E1 är något mindre än storebrodern X-Pro1 men har samma cmos-bildsensor på 16,0 megapixel med Fujifilms särskilda X-Trans-mönster som ska förhindra moaré och färgfel.

Till skillnad från storebrodern har X-E1 ingen optisk sökare, utan bara en elektronisk sådan. Den tillhör i gengäld de allra mest detaljerade på marknaden, med en upplösning på hela 2,36 miljoner punkter. Sökaren är av oled-typ, vilket ska ge mycket hög kontrast och fina nyanser, och man har också lagt ner mycket arbete på sökarens optik; den har två glaselement och en dubbel asfärisk lins som ska ge en klar bild med ett minimum av missteckning och kromatisk aberration.

Kamerans design är i vanlig Fujifilm-stil helt klassisk, så att man t.ex. väljer ISO-värde med en ratt på kamerans ovansida och justerar bländaren med hjälp av en ring på objektivet. Allt kan ställas in helt manuellt, men det finns givetvis också hel- och halvautomatiska program. Den kreative kan lägga till olika effekter i bilderna, som simulerar några av Fujifilms analoga filmtyper som Provia och Astia.

Fujifilm är också klara med ett nytt 18–55 mm-objektiv till X-serien. I kombination med X-E1 ska autofokushastigheten kunna komma ända ner på 0,1 sekund med detta objektiv. FUJINON XF18-55mm F2.8-4 R LM OIS har inbyggd bildstabilisering och en hög ljusstyrka på F2.8 i vidvinkelläget, som motsvarar 27 mm. X-E1 släpps senare under året, och priset på kameran är ännu inte klart.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av