Panasonic Lumix DMC-GX1

Spegellös mini med full fart

Det är äkta reportagekänsla i Panasonics senaste spegellösa systemkamera, som enligt tillverkaren slår traditionella spegelreflexkameror på en mycket viktig punkt.

I nästan alla spegellösa systemkameror har autofokusen så kallad kontrastdetektering, en teknik som brukar innebära att fokuseringen tar längre tid än med den fasdetektering som används i äkta spegelreflexer. Men Panasonic har i sina Micro Four Thirds-kameror gjort sitt för att snabba upp kontrastdetekteringen. I nya Lumix DMC-GX1 ska autofokusens reaktionstid ha kommit ända ner på 0,009 sekunder, vilket gör att man kan fånga även mycket snabba motiv. Enligt Panasonic är både precisionen och hastigheten bättre än i fasdetekterande spegelreflexer. Det är möjligt tack vare att objektivet samarbetar med bildsensorn, så att optiken kan fokusera snabbare.

Men det är inte bara autofokusen som är snabb. Med full upplösning på 15,8 megapixlar kan kameran ta 4,2 bilder per sekund, men om man minskar till en upplösning på 4,0 megapixlar klarar GX1 hela 20 bilder per sekund.

GX1 utstrålar verkligen reportagekänsla, och kamerahuset är av aluminium. Skärmen är tryckkänslig, så man kan t.ex. fokusera genom att peka direkt på bilden. Kameran lanseras i december och har ett rekommenderat pris på 5995 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av