Sony Alpha330

Recension av Sony Alpha330

Sony lanserar en ny systemkamera utan nämnvärda tekniska förbättringar. Räcker en lägre vikt, ett nytt paketobjektiv och bättre ergonomi för att göra modellen attraktiv?

13 augusti 2009

Skärmmenyerna hos Sony Alpha 330 bjuder på en ny, fiffig hjälpfunktion för alla nybörjarfotografer. Slutartiden och bländaren visas grafiskt med en rad ikoner som pedagogiskt illustrerar hur skärpedjupet och en kortare slutartid påverkar bilden.

Bara genom att leka lite med inställningarna kan man till exempel öka skärpedjupet eller frysa snabba rörelser. Dessutom redovisas de aktuella kamerainställningarna tydligt på skärmen.

Denna intuitiva funktion är mycket användbar om man inte har använt en systemkamera tidigare. När man ska välja mellan olika program visas förklarande hjälptexter på svenska. Detta fungerar tyvärr inte med kamerans andra funktioner, och här sköter sig konkurrenter som Nikon och Olympus bättre.

Alpha 330 avlöser Alpha 300, och det är i formgivningen som man ser de största skillnaderna. Designen är snyggare, läckrare och mer stilsäker, inte minst vad gäller sökaren och det förbättrade högerhandsgreppet, som gjorts kraftigare och omfattar både fram- och baksidan.

Opålitlig direktvisning

Alpha 330 bjuder även på många mindre nyheter, av vilka två är särskilt värda att nämna. För det första sitter såväl minneskortet som usb- och HDMIuttagen numera under samma lucka i kamerans vänstra sida. Det är en bra och logisk lösning.

För det andra har man ändrat knappuppsättningen så att man ställer in ISO, blixt, skärmvisning och liknande via navigationsknappen, precis som på en kompaktkamera. Eftersom knapparna är mindre och sitter tätare är kameran svårare att använda när man till exempel har handskar på sig på vinter , men systemet förenklar samtidigt övergången från kompaktkamera till systemkamera.

Den nya modellen har samma vridbara 2,7 tumsskärm som sin föregångare. Tack vare skärmen och direktvisningsfunktionen med bra autofokus kan man fotografera ur fler vinklar än vanligt. Skärmen kan dock bara vridas från lodrät till vågrät position, medan skärmen på exempelvis nya Nikon D5000 är betydligt mer flexibel. Även här har Sony alltså halkat efter.

När vi testade direktvisningen av motivet på lcd skärmen levde den inte upp till vad man kan förvänta sig år 2009. För det första är skärmen med sina 230 400 pixlar inte särskilt pålitlig, utan kan visa fel med upp till 0,7 bländarsteg. En bild som egentligen var välexponerad såg därför för mörk ut på skärmen, vilket resulterade i att vi fick en hel del misslyckade bilder. Vi löste exponeringsproblemet genom att använda histogrammet, men frågan är hur många nybörjare som är beredda att göra det. Inte heller färgåtergivningen är helt pålitlig vid direktvisning, men vid bildvisning är den helt okej.

En av de stora fördelarna med direktvisning på skärmen är att funktionen möjliggör ansiktssökning med en systemkamera. Sony var bland de första att lägga in ansiktssökning i sina kompaktkameror, men erbjuder inte lösningen ens i sina senaste systemkameror. Det gör däremot konkurrenterna, och det är en praktisk funktion som vi verkligen saknar hos Alpha 330. Det bör dock påpekas att autofokusen reagerar betydligt snabbare än hos konkurrenterna vid direktvisning.

Les resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 12/2009

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av