Pentax K-x

Pentax har äntligen utvecklat den attraktiva nybörjarkamera som bör ligga till grund för alla kamerasystem. Den är relativt liten och lätt, har ett lockande pris och man får massor av användbara funktioner.

23 januari 2010

Man förväntar sig inte mycket av en splitterny systemkamera som har ett rekommenderat pris på 6 299 kronor för själva kamerahuset, men det räcker faktiskt med att kasta ett öga på specifikationerna för att förstå att Pentax K-x är något utöver det vanliga. Förutom en cmos-sensor med 12,2 megapixlar är den utrustad med direktvisning, ansiktssökning, videoinspelning i HD-kvalitet, bildstabilisering, sensorrengöring och ISO upp till 12 800. Ingen annan systemkamera i den här prisklassen har motsvarande specifikationer.

Pentax lockar dessutom med klassens snabbaste seriebildstagning, där hastigheten är upp till 4,7 bilder per sekund, och en batteritid på 1 900 bilder. Det senare stämmer dock inte helt och hållet, men det återkommer vi till längre fram.

Något som inget kan ändra på är däremot att man för endast 300 kronor extra får ett bra paketobjektiv på 18–55 mm. För 1 200 kronor extra kan man köpa huset med både objektivet på 18–55 mm och ett telezoomobjektiv med omfånget 55– 200 mm. Med tanke på att vi har sett Pentax K-x till ännu lägre pris i handeln är detta en tickande prisbomb som konkurrenterna bör frukta.

Krångliga fokuspunkter

Till saken hör att K-x har flera nya funktioner som man inte förväntar sig att få i den här prisklassen. Man kan till exempel låta kameran skriva in uppgifter om copyright direkt i bildfilernas exif-information. Kameran är dessutom utrustad med en HDR-funktion som visserligen är bättre än hos alla konkurrenterna, men som vi ändå inte är nöjda med. Resultatet blir utan tvivel bättre i ett bildbehandlingsprogram. HDR står för High Dynamic Range, som hjälper användaren att ta bra bilder av motiv med extremt hög kontrast. Pentax K-x, liksom Sony Alpha 380, tar automatiskt och i snabb följd tre bilder vid olika exponeringar. Därefter sätter kameran på 15 sekunder ihop de tre bilderna till en enda, som omfattar hela det dynamiska omfånget från de tre exponeringarna. Hos Canon, Nikon och Olympus saknas denna funktion.

Kameran har några enstaka svagheter. De medföljande fyra AA-batterierna håller länge, men ska de räcka till 1 900 bilder som Pentax utlovar får man inte använda blixt, direktvisning eller andra strömkrävande funktioner. Nya batterier kostar omkring 130 kronor. Om man väljer vanliga, billiga alkaliska batterier störtdyker batterikapaciteten till 210 bilder, och Pentax garanterar inte ens att alla funktioner kan användas. Om man väljer uppladdningsbara AA-batterier kan man enligt Pentax ta 640 bilder per uppladdning, men dessa batterier urladdas konstant, även när kameran inte används. Dessutom måste man vara uppmärksam när man sätter i AA-batterierna, eftersom man lätt sätter dem på fel håll. Hos konkurrenterna kan batteriet bara sättas i på ett håll. Sensorrengöringen är överraskande nog inaktiverad i standardinställningen, men via menyerna kan man ange att den ska aktiveras varje gång kameran startas. Det påverkar dock batteritiden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av