Pentax K-01

Med denna systemkamera får du tillgång till hela 248 objektiv från Pentax. design och format är uppseendeväckande, men frågan är om man har tagit tillräcklig hänsyn till ergonomin.

14 juli 2012

Ladda ned hela artikeln och läs mer om Pentax K-01.

Pentax fortsätter att överraska. För halvtannat år sedan lanserade företaget världens minsta spegellösa systemkamera Pentax Q, som var försedd med en liten bildsensor.

Nu är de klara med K-01, som pekar åt rakt motsatt håll. Denna spegellösa systemkamera har en cmos-sensor i APS-C-storlek och använder vanliga objektiv. K-fattningen är dock späckad med extrakontakter som gör kameran kompatibel med alla de 248 objektiv som Pentax har tillverkat under årens lopp.

Just den mycket allsidiga K-fattningen innebär att kameran är överraskande stor – och mycket större än de spegellösa konkurrenter som brukar kräva en adapter om objektiven från spegelreflexkamerorna ska användas.

Dessutom har Pentax just lanserat världens tunnaste pannkaksobjektiv på 40 mm med en största bländare på F2.8. Optiken är bara nio millimeter tjock. Tyvärr hade vi inte möjlighet att använda detta objektiv i vårt test, varför vi i stället använde paketobjektivet på 18–55 mm, som dock visade sig vara en trevlig bekantskap. Använder man Pentax-objektiv tillverkade före 1983 måste man ställa in bländaren dels på objektivet, dels i kameran genom att trycka på den gröna knappen längst upp.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av