Panasonic Lumix DMC-G1

Nu är skillnaderna mellan systemkamera och kompaktkamera mindre än någonsin. Nya Lumix G1 är nämligen en ytterst kompakt modell med utbytbar optik. Kanske är detta till och med ett lantmärke i den digitala fotohistorien.

26 januari 2009

På den stora fotomässan Photokina i Tyskland presenterade Pana sonic höstens mest omtalade systemkamera. I och med lanseringen av nya Lumix G1 är skillnaden mellan en traditionell systemkamera och en kompaktkamera mindre än någonsin, och det är utan tvekan en av de mest ambitiösa modeller vi har testat på länge.

Panasonic Lumix G1 har visserligen utbytbar optik, precis som en traditionell systemkamera, men den är betydligt kompaktare. Till skillnad från en traditionell systemkamera har Panasonic Lumix G1 en elektronisk sökare och direktvisning via lcd-skärmen i stället för spegel och optisk sökare.

Dessutom fokuserar Panasonic Lumix G1 med hjälp av kontrastmätning i stället för fasdetektering. Med denna fokuseringsmetod registrerar kameran kon trast er i motivet och fokuserar så att de utvalda kontrastövergångarna blir skarpa.

Helt nytt kamerasystem

Med G1-systemet introducerar Panasonic den nya standarden Micro Four Thirds, som de har utvecklat i nära samarbete med Olympus. Den stora fördelen med Micro Four Thirds-systemet är att kamerorna kan göras betydligt mindre och lättare än till och med den hittills minsta systemkameran på marknaden, nämligen Olympus E-420.

Själva bildsensorn i Lumix G1 är lika stor som en vanlig Four Thirds-sensor, som har en ljuskänslig yta på 17,3 x 13,0 mm. Men det som skiljer Lumix G1 från de vanliga Four Thirds-kamerorna är att avståndet mellan objektivfattningen och bildsensorn är 50 procent kortare, och att objektivfattningens diameter är sex millimeter mindre. Dessutom har själva objektivfattningen hela 11 elektriska kontakter i stället för 9.

Lumix G1 är med andra ord en riktigt kompakt kamera, men trots detta är den mycket ergonomisk. Enligt vår mening är den största nackdelen med denna nya konstruktion att man löper större risk att komma åt bildsen sorn när man byter objektiv.

Vi måste erkänna att vi blev lite skeptiska när vi hörde att Lumix G1 hade en lcd-skärm med direktvisning och en elektronisk sökare i stället för en optisk sökare och spegel. Tidigare har elektroniska sökare nämligen hållit så låg kvalitet att bilderna i bästa fall har gått att uppfatta i dagsljus, medan de i värsta fall har blivit suddiga om motivet rör sig. Men på bara några minuter lyckades Lumix G1 skingra våra tvivel.

Den elektroniska sökaren i Lumix G1 har en upplösning på hela 1,4 megapixlar, och bilden uppdateras 60 gånger per sekund. Sökaren är faktiskt tydligare än de minsta optiska sökarna i de billigaste systemkamerorna på marknaden.

Lcdskärmen kan vridas hur som helst och har en upplösning på 460 000 pixlar. Den är ljusstark, och en fiffig detalj är att kameran automatiskt växlar till den elektroniska sökaren när man sätter ögat mot sökaren.

En annan sak som bekymrade oss var att autofokusen i G1 använder kontrastmätning, vilket vanligtvis är långsammare än fasdetektering, som vanligtvis används i systemkameror. Men även här måste vi berömma Pana sonic för deras skickliga arbete. Autofokusen är snabb och precis och kan mäta i 23 individuella punkter, som alla kan väljas manuellt. Dessutom finns det ansiktssökning samt ett alternativ för att följa motiv i rörelse. Vad gäller autofokusen kan G1 mäta sig med en systemkamera i mellanklassen, och det är utomordentligt att man kan välja mellan 23 olika punkter. Många andra systemkameror har nämligen endast 9 eller 11 mätpunkter.

För att kunna använda vanliga Four Thirds-objektiv behöver man adaptern DMW-MA1, som kostar 2 000 kronor. I nuläget kan man dock bara använda auto fokusen med objektiv som stöder kontrastmätning, vilket innebär att man har sex objektiv att välja mellan; tre från Olympus och tre från Panasonic. Panasonic Lumix G1 kan endast ta tre bilder per sekund, vilket är mindre än en traditionell systemkamera.

Läs resten av testet i DIGITAL FOTO nr 02/2009

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av