Panasonic Lumix DC-GH5S

Nya Panasonic Lumix DC-GH5S är bland annat tätad mot vattenstänk och damm.

© Panasonic

Panasonic Lumix DC-GH5S: Våra första intryck

Nya Panasonic Lumix DC-GH5S har en överraskande låg upplösning, men det finns det skäl för. Vi är bland de första som har fått testa Panasonics nya toppmodell, och här berättar vi om våra första intryck.

Även om nya Lumix DC-GH5S placerar sig högst upp i Panasonics kamerasortiment, är dess upplösning lägst bland Panasonics kompakta systemkameror.

Bilder är på endast 10,2 megapixel, vilket är hälften av den tidigare toppmodellen GH5 som fortfarande finns kvar på marknaden. Men det finns goda skäl för den relativt låga upplösningen.

Panasonic har nämligen särskilt satsat på bra fotoegenskaper i svagt ljus, och en lägre upplösning innebär att varje enskild pixel kan vara större och därmed ljuskänsligare.

Panasonic Lumix DC-GH5S har utvecklats specifikt för videoinspelning, och Panasonic kallar kameran för den bästa systemkameran för professionell videoproduktion. Förutom de goda egenskaperna i svagt ljus kan kameran spela in i 4K med HDR som ger fler detaljer i de mörkaste och ljusaste delarna.

Man kan göra så kallade V-LogL-inspelningar som ger bättre möjligheter att justera färger och ljushet i videoredigeringen, och det går även att spela in video i ytterligare en rad format.

Vi har testat Panasonic Lumix DC-GH5S

Men Panasonic har också lagt en del krut på fotosidan. Vi på Bonnier Digital FOTO har haft möjlighet att testa den nya kameran, och fotodelen fungerar också överbevisande. 

Den kontrastbaserade autofokusen reagerar snabbt och kan bland annat ställa in skärpan på ögon, varpå den håller kvar fokusen stadigt och bra.

Nedan kan du se en video som vi har spelat in för att du ska kunna ta en närmare titt på kameran. Här ser du bland annat den tydliga knappen för videoinspelning, och så kan du höra när vi fotograferar en serie bilder med kameran som kan ta upp till 11 bilder i sekunden.

Panasonic Lumix DC-GH5S ligger bra i händerna, och alla viktiga funktioner har direktknappar. Den elektroniska sökaren är stor och tydlig och uppdateras med hela 120 bilder i sekunder. Därför märker man inte av någon hackig sökarbild, såvida man inte panorerar i svagt ljus eller liknande.

LCD-skärmen kan vinklas och vridas åt alla håll, och den är dessutom tryckkänslig.

ISO kan komma upp till 204 800, men här ska man inte räkna med att bilderna blir särskilt vackra. De präglas av stora korn och mycket färgbrus. Bilderna blir dock fina upp till ISO 25 600.

Läs mer i Bonnier Digital FOTO om du vill läsa den fullständiga recensionen av kameran. 

Just nu får du två nummer av tidningen samt ett 3-i-1-objektivpaket till mobilen för bara 49 kronor. 

Se bilder från Panasonic Lumix DC-GH5S

Här kan du se en rad bilder som vi har tagit med Panasonic Lumix DC-GH5S med objektivet Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm F2.8-4.0 ASPH. Power O.I.S. Vi tog bilderna i jpeg-format eftersom bl.a. Lightroom ännu inte stödjer råfiler från splitternya Lumix DC-GH5S.

Panasonic Lumix DC-GH5S:

Panasonic Lumix DC-GH5S: 1/80 sekund, F4.0, ISO 6400, 64 mm.

© Bonnier Digital FOTO
Panasonic Lumix DC-GH5S:

Panasonic Lumix DC-GH5S: 1/125 sekund, F4.5, ISO 320, 120 mm.

© BonnierDigital FOTO
Panasonic Lumix DC-GH5S:

Panasonic Lumix DC-GH5S: 1/1300 sekund, F4.5, ISO 160, 120 mm.

© Bonnier Digital FOTO
Panasonic Lumix DC-GH5S:

Panasonic Lumix DC-GH5S: 1/125 sekund, F5.0, ISO 1600, 120 mm.

© Bonnier Digital FOTO

Videokvaliteten är också övertygande, och vi tittar bland annat närmare på den i en kommande recension av kameran som har ett rekommenderat pris på 27 999 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av