Ny Pentax ser i mörkret

Nyheten K-5 II har klassens ljusstarkaste autofokus, men överraskningarna slutar inte där i detta förbättrade flaggskepp. Dessutom lanserar företaget en helt galen teleoptik.

12 september 2012

Pentax Ricoh sopar banan med de professionella flaggskeppen från Canon och Nikon när det gäller att fokusera i svagt ljus. Nya Pentax K-5 II har nämligen en helt ny autofokussensor som heter Safox X, som kan fokusera i mörker ända ner till –3 EV, där konkurrenterna säger stopp vid –2 EV. Det är ett helt exponeringsstegs skillnad.

Företaget överraskar också med en ny specialitet; man kan få specialversionen K-5 IIs, där kantutjämningsfiltret har tagits bort från bildsensorn. Det ger skarpare bilder, dock med en ökad risk för moaré. Denna extra möjlighet såg vi för första gången med Nikon D800E.

Pentax K-5 II är vädertålig, med 77 förseglingar, och fungerar ner till tio minusgrader. Kameran har fått en ny skärm på 3,0 tum som minimerar reflexer, och sökaren täcker 100 procent av motivet. Bildsensorns upplösning är 16,3 megapixel.

En annan uppseendeväckande nyhet är det nya superteleobjektivet HD Pentax DA 560mm F5.6 ED med en speciell HD-ytbehandling av linserna, som ska ge högre bildkvalitet. Pentax Ricoh är också klara med det nya zoomobjektivet smc Pentax DA 18-270mm F3.5-6.3 ED SDM samt systemkameran Q10 med en hög upplösning på 12,4 megapixel. Q-serien har mindre sensorer än de som har K-bajonett.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av