NX Mini är världens minsta systemkamera

Samsung är klara med en alldeles ny serie av kompakta kameror med utbytbar optik. Sensorn matchar Nikon 1 i storlek, och kameran har användbara trådlösa funktioner.

En systemkamera ska vara kompakt om den ska vara något att ha, och nu slår Samsung till med att komma med världens minsta i sitt slag. Nya NX Mini är bara 22,5 mm tjock, och den väger så lite som 158 gram.

För att göra den nya serien så kompakt som möjligt har bildsensorns storlek minskats till en tum – närmare bestämt 13,2 x 8,8 mm – vilket är detsamma som bl.a. Nikons 1-systemkameror och Sonys bästa kompaktkameror. Upplösningen är på 20,0 megapixel och iso går till 12 800, men kan utökas till 25 600. Man kan fotografera i råformat och ta upp till sex bilder per sekund.

Skärmen på 3,0 tum är tryckkänslig och kan vridas uppåt så att man lätt kan ta självporträtt. I bästa Samsung-tradition har kameran naturligtvis inbyggt wi-fi, så att man skicka bilderna till t.ex. Flickr och Dropbox.

Den nye NX Mini-serien har fått en ny fattning vid namn NX-M. I den första omgången släpps två objektiv: 9-27mm F3.5-5.6 OIS – som motsvarar 24-73 mm – och en 9mm F3.5 Pancake, som motsvarar 24 mm. Det sistnämnda objektivet är bara 13 mm tjockt, vilket innebär att nya NX Mini utan problem får plats i en jackficka. De svenska priserna har ännu inte offentliggjorts.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av