Fujifilm GFX 100II

Fujifilm GFX 100II är inte större än 15,2 x 11,7 x 9,9 cm och väger bara 1030 gram inklusive den utbytbara sökaren.

© Fujifilm

Mellanformatet lyfter till en högre nivå med Fujifilm GFX 100II

Fujifilms absoluta flaggskepp erbjuder inte bara en enormt hög upplösning. Mellanformatskameran GFX 100 II har nu även intelligent autofokus och hög hastighet.

12 september 2023 av Poul Siersbæk

Fujifilm har just lanserat sitt otvivelaktiga flaggskepp i GFX-serien, där kamerorna har en stor mellanformatssensor. Detta hände på Fujifilm X Summit i Stockholm, och Bonnier Digital FOTO är naturligtvis är med på främsta raden.

Fujifilm GFX100 II har en fantastisk upplösning på 102 miljoner pixlar, precis som sina föregångare GFX 100 och GFX 100S. Nu handlar det dock om en helt ny bildsensor som är dubbelt så snabb och därmed ger kameran en mycket högre hastighet än vi hittills har sett i den här klassen.

Kameran kan ta hela 8,0 bilder per sekund, vilket är världsrekord för en mellanformatskamera. Tillsammans med den snabba X-Processor 5 står den nya sensorn dessutom för en snabbare datahantering, så att bufferten inte blir en flaskhals när bilderna strömmar in.

>Läs även: Så bra är Fujifilm GFX100 S

Fujifilm GFX100 II

Sökaren på Fujifilm GFX100 II har en upplösning på 9,44 miljoner punkter och en uppdateringsfrekvens på 120 bilder per sekund.

© Fujifilm

Kraftigt förbättrad autofokus

Den höga hastigheten är inte det enda som gör GFX100 II lämplig för att ta actionfyllda bilder. Kamerans fokussystem har genomgått en mycket stor uppgradering.

Med utgångspunkt i de nya intelligenta fokussystemen i de senaste X-kamerorna har Fujifilm tagit fram en blixtsnabb fokusföljning med intelligent spårning som kan upptäcka och följa specifika motiv som människor, djur, fåglar, bilar, motorcyklar, flygplan och tåg.

Kamerans inbyggda bildstabilisering har också fått ett rejält lyft. Den kan nämligen kompensera för hela 8,0 steg. 

Fujifilm GFX100 II

Fujifilm GFX100 II är utrustad med en stor skärm på ovansidan som ger en bra översikt över valda inställningar.

© Fujifilm

Klarar även krävande filmklipp

Den kompakta kameran är mindre än en fullformatskamera som Nikon Z 9, och våra första intryck av kameran är mycket lovande. Kameran känns riktigt bra i händerna, och man inser egentligen inte att detta är en mellanformatskamera förrän man ser på objektivens stora diameter. Manövreringen är lika tydlig och enkel som på de mindre X-modellerna.

Som en extra bonus kan kameran nu även filma i 8K med 30 bilder per sekund eller 4K med 60 bilder per sekund. Det går att filma i avancerade format som Apple ProRes.

Priset är 103700 kronor.

I samband med lanseringen av GFX100 II presenterade Fujifilm också de tre nya objektiven Fujinon GF55mm F1.7 R WR, Fujinon GF110mm F5.6 T/S Macro och Fujinon GF30mm F5.5 T/S.

Vi är redan i full gång med att testa Fujifilm GFX100 II, så håll utkik efter vår recension i Fördelszonen


Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av