Leica SL2
© Leica

Leica sjösätter nytt flaggskepp

Efter fyra års väntan släpper Leica en ny toppmodell i SL-serien. Leica SL2 påminner på många sätt om fullformatskameran Panasonic S1R med samma fattning, och det gillar vi. Här kan du se varför.

Leica fick 2015 mycket beröm för designen av den spegellösa systemkameran SL. Kameran, som känns som en stridsvagn, var späckad med smarta finesser och kreativa lösningar. 

Efter fyra år är det dock hög tid för uppgradering på ett flertal fronter, och det är precis vad som har hänt med nya SL2. 

Förutom L-fattningen, som stöds av både Panasonic och Sigma, har Leica SL2 rätt många likheter med Panasonics toppmodel S1R. 

Och det är inte fy skam.

Läs också: Så tyckte vi om Leica SL

Leica SL2

På baksidan återfinns en inställningsratt, en joystick och tre programmerbara knappar.

© Leica

Leicas högsta upplösning i SL2

Hjärtat i Leica SL2 är den nya bildsensorn med en upplösning på 46,7 megapixel. 

En del tyder på att Leica har använt samma sensor som hos kompaktkameran Q2 med samma upplösning. Enligt Leica ska sensorn ge ett väldigt stort dynamiskt omfång och ett färgdjup på 14 bitar per färgkanal samt en maximal ljuskänslighet på ISO 50 000.

Om upplösningen på 46,7 megapixel inte räcker, kan man – precis som med Panasonic S1R – ställa in Leica SL2 till så kallad Multishot där kameran kan ta upp till åtta bilder som automatiskt pusslas samman till en bild på 187 megapixel.

Dessutom ger Leica SL2 möjlighet att spela in video i 4K med 60 bilder i sekunden och HD med hela 180 bilder i sekunden. 

Läs också: Så bra är Panasonic DC-S1R

Leica SL2 klarar action

En del av sakerna vi saknade hos föregångaren från 2015, sägs nu vara åtgärdade. Vi var t.ex. inte vidare imponerade över autofokusen vid actionfotografering. Men med nya Leica Object Detention AF sägs autofokusen nu vara både snabbare och säkrare än hos föregångaren Leica SL.

Det går nu också att använda ansiktsigenkänning, och autofokusen ska automatiskt kunna skilja mellan rörliga och stillastående motiv. Därmed kan den själv växla från rörelseprioritet till fokusprioritet.

Läs också: Lär dig allt om kamerans fokusbegrepp

Skakfria bilder med Leica SL2

En annan väldigt god nyhet i kameran är att Leica SL2 har fått inbyggd bildstabilisering. Tidigare kunde det vara något av en utmaning att hålla den tunga kameran och de lika tunga objektiven stilla vid längre slutartider än 1/60 sekund.

Med hjälp av inbyggd bildstabilisering får också en rad ostabiliserade Leica M-objektiv ett nytt liv. 

Trots bildstabiliseringen har kameran i stort sett samma dimensioner som föregångaren, det vill säga 14,6 x 10,6 x 4,2 cm. 

Kameran, som väger 850 gram, är dessutom rejält vädertätad.

Läs också: Mäktig allians mellan Leica, Panasonic och Sigma

Leica SL2 ökar farten

Förutom den säkrare autofokusen, indikerar den nye Maestro III-processorn att SL2 i högre grad är anpassad för action. 

Kameran kan nämligen ta 10,0 bilder i sekunden med den mekaniska slutaren. Om man väljer en elektronisk slutare är hastigheten uppe på 20,0 bilder per sekund.

Kamerahuset på Leica SL2 har också fått några markanta förbättringar. Således ska ett nytt grepp ge en bättre ergonomi. Skärmen är nu på 3,2 tum med en upplösning på 2,1 miljoner punkter. Sökaren har nu en upplösning på hela 5,8 miljoner punkter som sägs ge en väldigt stor och kristallklar sökarbild.

Nya Leica SL2 kommer att kosta runt 68 500 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av