Full fart på Leica

Tyska Leica har lanserat fullformatskameran SL, där hastigheten har prioriterats och autofokus till och med sägs kunna slå samtliga japanska kameror.

22 oktober 2015

Leica har presenterat den spegellösa systemkameran SL (Type 601) som är tillverkarens första spegellösa modell med stor fullformatssensor. Det marknadssegmentet har Sony hittills varit ensamma inom. Kameran har en stor elektronisk sökare med en upplösning på hela 4,4 megapixel och snabb uppdatering.

En snabb processor och en buffert på två gigabyte gör att man kan ta hela 11 bilder i sekunden i full upplösning. Leica hävdar till och med att autofokusen är den snabbaste i någon professionell kamera – även bland traditionella spegelreflexkameror. Med det nya objektivet APO-Vario-Elmarit-SL 90–280 mm F2.8–4.0 som lanserades tillsammans med kameran sägs SL kunna ändra fokus från oändligt till närgränsen på mindre än 110 millisekunder.

Förutom objektivet på 90–280 mm har Leica också lanserat två andra objektiv för SL-systemet. Det är Vario-Elmarit-SL 24–90 mm F2.8–4.0 ASPH. och Summilux-SL 50 mm f/1.4 ASPH. Dessutom kan man använda objektiv från T-systemet som har tillverkats för spegellösa kameror med APS-C-sensorer där SL beskär bilden. Med hjälp av adaptrar kan man även använda objektiv från Leica S-, M- och R-systemen.

SL-kameran spelar in video i 4K med 30 bilder per sekund. Den har inbyggt gps och wi-fi, så att man kan fjärrstyra den från en app för iOS och Android. Huset har dessutom tätats mot damm och fukt, och så är lcd-skärmen tryckkänslig. Kamerahuset kostar 68 900 kronor och kommer till butikerna i mitten av november. Samtidigt kommer objektivet på 24–90 mm för 42 600 kronor, medan de övriga objektiven lanseras senare.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av