Elegant systemkamera från Panasonic

Panasonic har lanserat Lumix DMC-GM1, som näst intill får plats i en handflata. Även om den ser ut som en retromodell rör det sig om den första kameran i en helt nyutvecklad serie av spegellösa Lumix G Digital-modeller.

21 oktober 2013

Lumix DMC-GM1 är enligt Panasonic deras hittills kompaktaste och elegantaste systemkamera. Kameran har en Digital Live MOS-sensor, och Panasonic informerar oss om att de enskilda fotodioderna i varje pixel är större än hos t.ex. DMC-GX1, vilket sägs ge en bredare spännvidd mellan ljusa och mörka områden, samtidigt som iso-känsligheten ökas. Den nya Venus Engine-processorn bidrar till att minska förekomsten av brus utan att detaljer går förlorade.

En anden fördel hos GM1 är dess Low Light-autofokus som gör att man kan fokusera exakt även i mycket svagt ljus. Om man vill placera fokus mycket exakt kan man med hjälp av Pinpoint AF förstora ett område i bilden från tre till tio gånger och placera fokus med stor noggrannhet. Panasonic har konstruerat om hela slutarsystemet så att det nu har en fysisk slutarridå som styrs av en stegmotor, medan den andra slutarridån är elektronisk.

GM1 har den avancerade kontrastbaserade autofokusen för ökad precision och hastighet. Lcd-skärmen är på 3,0 tum och har en mycket hög upplösning på 1 036 000 punkter. Det är enkelt att ansluta kameran med smarttelefoner och surfplattor via wi-fi, så att man trådlöst kan överföra bilder till sociala medier så snart de har tagits. Lumix DMC-GM1 säljs i butikerna från slutet av november för 6990 kronor inklusive ett 12-32 mm-objektiv. Kameran finns även i ett paket med ett 20 mm-objektiv, ett 12-32 mm-objektiv och ett handgrepp för totalt 9990 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av