Sony A7C

Sony A7C var en av de 20 nya spegellösa systemkamerorna som lanserades 2020.

© Sony

DSLR regerar fortfarande i västvärlden

Trots att det lanseras betydligt fler spegellösa systemkameror än DSLR-kameror, visar 2020 års siffror från den japanska kamerabranschen att fotografer i Europa och Amerika tar längre tid på sig att gå över från DSLR jämfört med fotografer i Asien.

17 mars 2021 av Poul Siersbæk

Tendensen är tydlig när man ser på lanseringen av nya spegellösa systemkameror jämfört med konventionella DSLR-modeller. 

De spegellösa systemkamerorna har nu dragit förbi DSLR-kamerorna. 

Det har vi här på redaktionen också tagit fasta på. Samtliga redaktionsmedlemmar har nu en eller flera spegellösa systemkameror i sin samling.

De senaste siffrorna från de japanska kameratillverkarnas branschorganisation, CIPA, visar också tydligt på utvecklingen när man tittar på vilka nya kameror som lanserades under 2020: Meden inte mindre än 20 spegellösa modeller lanserades kom det bara tre nya DSLR-kameror.

Detsamma gäller för produktionssiffrorna. Under 2020 tillverkades det totalt 5 257 828 systemkameror. 55 procent av dessa var utan spegel.

>Läs också: Allt du behöver veta om DSLR-kameror

Nikon D780 och Fujifilm X-T4

Nikon D780 var en av de tre DSLR-kamerorna som lanserades 2020. En av årets intressanta spegellösa modeller var Fujifilm X-T4. 

© Nikon/Fujifilm

Asiaterna är först på bollen

Den här markanta utvecklingen har de asiatiska länderna nu tagit till sig. Endast i Japan såldes 74 procent spegellösa systemkameror och bara 26 procent DSLR. I Kina var förhållandet 66 procent mot 34 procent, och samma utveckling ses i de övriga asiatiska länderna.

När vi riktar blicken västerut är utvecklingen betydligt långsammare. Västvärldens fotografer är tydligen mer konservativa och väntar längre innan de går över till en ny kameratyp. 

Både i Europa och Amerika väger till och med över en aning till DSLR-modellernas fördel. Här fördelar sig nämligen siffrorna så att 51 procent sålda kameror är DSLR, medan 49 procent är spegellösa systemkameror.

Tendensen inför 2021 är tydlig

Under de första månaderna i 2021 har det redan kommit en handfull nya spegellösa systemkameror – men ännu inga DSLR-kameror. Man kanske kan anta att även västvärldens fotografer hoppar på tåget innan året är slut?

Du kan detaljgranska alla de intressanta siffrorna från CIPA här.

>Läs också: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av