Canon EOS M skippar spegeln

Som en av de sista tillverkarna har Canon hoppat på det spegellösa tåget och har i dag presenterat EOS M. Vi har redan klämt på den.

23 juli 2012

Hittills har Canon hållit sig till traditionella spegelreflexkameror, men i har de lanserat företagets första spegellösa systemkameror, och Canon är självsäkra nog att låta den bära EOS-namnet. EOS M, där M står för mini, är ungefär lika stor som en avancerad kompaktkamera, men det mesta av innanmätet är samma som man hittar i spegelreflexkameran EOS 650D.

Bildsensorn är således på 17,9 megapixel, och den är i APS-C-format. Därmed är sensorn lika stor som den som sitter i Sonys och Samsungs systemkameror, och den är större än Micro Four Third-kamerorna. EOS M har också fått den hybridautofokus där fas- och kontrastdetektering samspelar om att fokusera. Det innebär att fotografen får kontinuerlig autofokus även under videoinspelning.

Vi har fått känna på kameran, och konstruktionskvaliteten lever upp till EOS-namnet. Den verkar rejäl och ligger bra i händerna, och den tryckkänsliga skärmen funkar bra. Vi har dock ännu inte fått möjlighet att bedöma bildkvaliteten, då programvaran i den kamera vi hade tillgång till inte var den slutliga.

Objektivfattningen är ny, och därför finns det också nya objektiv till EOS M. Det ena är ett platt pannkaksobjektiv på 22 mm med en ljusstyrka på F2.0, medan det andra är ett standardobjektiv på 18–55 mm. Båda de nya objektiven har en STM-fokusmotor som säkrar jämna fokusrörelser, vilket är en fördel när man spelar in video. Man kan också köpa en adapter till EOS M, så att man kan använda alla Canons EF- och EF-S-objektiv.

Det finns ingen sökare, så man komponerar på 3,0-tumsskärmen. Den är tryckkänslig liksom på EOS 650D. Det finns ingen inbyggd blixt, men det ingår en ny, extern Speedlite 90EX i köpet. Som tillbehör kan man för övrigt köpa ett skinnfodral och en handledsrem i färger som matchar kameran, som finns i rött, vitt, svart och silver. EOS M kan köpas i olika paket, och det enklaste med objektivet på 18–55 mm kostar knappt 9 000 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av