Pentax Q

Även Pentax slopar spegeln

Med det nya Q-systemet har Pentax nu hoppat på den spegellösa vågen. Systemet har en helt ny fattning och består för närvarande av ett hus som sätter nya rekord och fem objektiv. Men den största överraskningen är den högst otraditionella bildsensorn.

23 juni 2011

Canon och Nikon är ensamma bland de stora systemkameratillverkarna om att inte ha spegellösa modeller när Pentax nu har presenterat sitt nya Q-system. Den första kameramodellen i systemet heter rätt och slätt Q, och den är försedd med en bakbelyst cmos-sensor som ger bilder på upp till 12,0 megapixlar.

Men där andra tillverkare av spegellösa systemkameror har valt relativt stora bildsensorer, motsvarande sådana som man hittar i traditionella systemkameror med spegel, är sensorn i Pentax Q bara cirka 6,2 x 4,6 mm. Därmed är den mer än åtta gånger mindre än sensorerna i Micro Four Thirds-kameror från Olympus och Panasonic och hela 13 gånger mindre än de sensorer som sitter i spegellösa kameror från Sony och Samsung. Det innebär att kameran kan göras ännu mindre än konkurrenterna, och Pentax Q är också världens hittills minsta och lättaste systemkamera.

I gengäld kommer det att bli spännande att se hur bildkvaliteten från den lilla sensorn klarar sig i jämförelse med konkurrenterna, med tanke på att en större bildsensor i regel ger betydligt mindre brus och ett större dynamiskt område. Kameran kan ta fem bilder i sekunden och har möjlighet för videoinspelningar i Full HD. Kameran har en inbyggd blixt, och man kan även köpa en optisk sökare till som tillbehör som visar ett utsnitt motsvarande det paketobjektiv på 49 mm som kameran säljs med. Objektivet har för övrigt en imponerande ljusstyrka på F1.9.

Förutom paketobjektivet är Pentax färdiga med ytterligare fyra objektiv till systemet. Det är ett zoomobjektiv på 27,7-83 mm, ett fisheyeobjektiv med en synvinkel på 160 grader samt två billiga så kallade leksaksobjektiv som ger effekter som känns igen från billiga leksakskameror.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av