Ny Olympus systemkamera OM-D E-M1X

Den nya kameran OM-D E-M1X från Olympus har både horisontal- och vertikalgrepp, så att den ligger fint i handen även när man fotar i stående format. 

© Olympus

3 skäl till att hålla koll på nya Olympus OM-D E-M1X

Olympus har nyligen presenterat den ny modell i OM-D-serien, E-M1X. Systemkameran är fullspäckad med intressanta funktioner – bland annat kan du ta enastående bilder på fri hand.

24 januari 2019 av Sarah Marie Winter

Efter en längre tystnad ger sig nu Olympus återigen in leken – och den här gången har de tagit till de stora kanonerna. Den nya flaggskeppsmodellen i OM-D-serien, E-M1X, ska fira två saker: Olympus 100 årsdag och den japanska tillverkarens position på marknaden för  kompakta systemkameror.

Kameran, som använder sig av Micro Four Thirds-tekniken, har fått otaliga nya funktioner samt en helt ny design som gör att E-M1X ligger fantastiskt bra i handen, hur du än vänder på den.

Den kan till och med användas i blindo, tack vare att alla knapparna har olika storlekar och ytstrukturer. Därmed behöver du inte slita blicken från motivet när du ska byta inställningar. Men det är långt ifrån den enda nyheten hos E-M1X.

Ny Olympus systemkamera OM-D E-M1X

Knapparna på OM-D E-M1X har fått en helt ny konstruktion, och en av de finna detaljerna är att alla knapparna har olika storlek och ytstruktur. Därmed kan man använda kameran i blindo om man behöver hålla ögonen på motivet. 

1. Enastående bildstabilisering

E-M1X har en nyutvecklad så kallad gyrosensor som enligt tillverkaren ger världens bästa kompensationsprestanda. 

Det innebär att om du kombinerar kameran med ett objektiv från Olympus egen PRO-serie kan bildstabiliseringen kompensera för hela 7,5 steg. 

Därmed kan du i många fall fotografera helt utan stativ – även i svagt ljus och med längre brännvidder. 

> Läs också: Ska jag välja en kompakt systemkamera eller DSLR? 

Ny Olympus systemkamera OM-D E-M1X

OM-D E-M1X levereras med två batterier och kan laddas via USB. Därmed kan man t.ex. ta med en powerbank på fotorundan. 

© Olympus

2. Ny funktion för fotografering på fri hand

Med funktionen Tripod High Res Shot har fotografer tidigare kunnat ta bilder på upp till 80 megapixel med hjälp av kamerastativ. Men hur gör man om man befinner sig på en plats där det är omöjligt att fälla upp ett stativ – t.ex. i ett tempel eller i en djungel?

Svaret finns hos E-M1X. Den nya funktionen "Handheld High Res Shot" kan nämligen generera bilder på hela 50 megapixel utan tecken på rörelseoskärpa.

Det sker genom att kameran tar åtta bilder som den kombinerar till en enda jpeg-bild genom att förskjuta sensorn mellan varje exponering. 

Ny Olympus systemkamera OM-D E-M1X

Tillverkaren lovar att damm-, stänk- och frostskyddet hos OM-D E-M1X är bäst i världen. Därmed fingerar kameran även för fotografer som arbetar under våldsamma förhållanden. 

© Olympus

3. Intelligent motivregistrering

Autofokussystemet i E-M1X har nyutvecklats från grunden, och en nyhet är att kameran utnyttjar autofokusinformation från sparade bilder för att aktivera snabb spårning av oförutsägbara rörelser och hastighetsändringar hos motivet.

> Läs också: Sony Alpha6400 har världens snabbaste autofokus

Dessutom kan autofokussystemet nu automatiskt registrera bestämda motiv genom att fokusera på och spåra den optimala delen, så att man kan koncentrera sig helt på kompositionen när man fotograferar. 

Än så länge omfattar motiven motorcyklar, racerbilar, tåg och flygplan, men Olympus lovar att det framöver kommer fler motivtyper i en firmware-uppdatering.

Bland andra nyheter återfinns bland annat en "ND-filter"-funktion som ger bilden samma effekt som när använder ett ND-filter för att kunna välja långa slutartider. 

Effekten syns i sökaren innan man tar bilden, och man kan ställa in den till fem nivåer: ND2 (som motsvarar ett steg), ND4 (2 steg), ND8 (3 steg), ND16 (4 steg) och ND32 (5 steg).

Olympus OM-D E-M1X kommer ut i butikerna i slutet av februari, och priset kommer att ligga på 34 990 kronor för kamerahuset. 

Redaktionen rekommenderar: Snygg kameraväska

Inför semestern eller fotorundan är en praktisk och rymlig axelväska en bra investering.

I vår nya kameraväska finns det ett separat utrymme för surfplattan, så att du lätt kan ta med den på fotorundan och föra över bilder från kameran via wifi.

Du kan få väskan med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Bara väskan har ett värde på 399 kronor. Här hittar du erbjudandet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av