Stortest av entusiastkameror till fina priser

Alla äkta entusiaster ska ha en kamera med utbytbart objektiv, men vilken? I detta stortest ställer tillverkarna upp med sina bästa alternativ under 7000 kronor. Valet står inte bara mellan sju kameror, utan också mellan tre olika kameratyper.

Den tiden är förbi då en kamera med utbytbart objektiv alltid var en spegelreflexkamera. I det här testet kan du fritt välja mellan sju kameror av hela tre olika och ytterst kompetenta typer av kamerakonstruktion.

Den första är den klassiska spegelreflexen, som fortfarande går starkt och fortsatt är den kameratyp som proffsen föredrar. Spegelreflexen är snabb och allsidig men nästan dubbelt så stor och tung som testets minstingar.

Sedan har vi SLT-kameran, som Sony har. Här har spegelreflexkamerans rörliga spegel ersatts av en fast, halvgenomskinlig spegel som låter det mesta ljuset passera till sensorn, där den elektroniska sökaren hämtar sin information. Dessutom vinklas en del ljus direkt upp i autofokusenheten.

Den tredje typen är den spegellösa systemkameran, som är betydligt mer kompakt. Här finns två olika varianter: dels den superkompakta varianten, där man använder skärmen som sökare, som i detta test representeras av Olympus och Panasonice, dels den litet större, med inbyggd elektronisk sökare, som här representeras av Samsung. Koreanska Samsung tillverkar dessutom kompakta systemkameror, och Olympus och Panasonic tillverkar systemkameror med elektronisk sökare.

Kameraer

CANON EOS 650D NIKON D5100 OLYMPUS PEN E-PL5 PANASONIC LUMIX DMC-GX1 PENTAX K-30 SAMSUNG NX20 SONY ALPHA65

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av