Världens första spegelreflex med 4K-video

Som första kameratillverkare är Canon nu klara med en digital spegelreflexkamera som kan spela in video i 4K. EOS-1D C kan därmed leverera en videoupplösning på hela 4096 x 2160 pixel.

13 april 2012

Canons nya spegelreflex, EOS-1D C, bygger på samma specifikationer som EOS-1D X. Men medan den sistnämnda främst vänder sig till press- och sportfotografer, vänder sig EOS-1D C främst till film- och tevefotografer samt professionella videofotografer.

Filmupplösningen 4K uppnås i EOS-1D C med hjälp av 8-bitars Motion JPEG-komprimering med 24 bildrutor per sekund (progressivt). Full HD-kvalitet med 1 920 x 1 080 pixel är möjligt ända upp till 1 080/60p. Alla valbara upplösningar – även 4K – kan spelas in på CF-kort, men det går också att spela in direkt på en extern inspelare i okomprimerat YCbCr 4:2:2-format, och man ansluter den bara till kameran via en HDMI-kabel.

Möjligheten till ett 4K-arbetsflöde i 4:2:2-färgrymd innebär videoinspelningar i extremt hög kvalitet, en förnämlig ljuskänslighet och inte minst ett enastående dynamiskt omfång. Samtidigt är EOS-1D C kompakt och lika lätt som en helt vanlig spegelreflex. Det ger en flexibilitet i särklass parat med massor av uttrycksformer för den kreativa videofotografen.

Kamerans fullformatssensor har en upplösning på 18,1 megapixel, optimerad för videoinspelning i hög kvalitet och med möjlighet att anpassa upplösningen efter den specifika uppgiften. Vid inspelning i 4K beskärs pixlarna till ett område motsvarande en APS-H-sensor, vilket eliminerar behovet av att storleksändra eller skala formatet. Detta säkerställer maximal kvalitet. Dessutom är det möjligt att beskära till Super 35 mm i Full HD, vilket är särskilt relevant för filmare som är vana att arbeta i Super 35 mm-format.

Vad gäller stillbilder kan kameran ta 12 bilder per sekund, något som kan utökas till 14 bilder per sekund. Kameran har ett 61-punkters autofokussystem, och ljuskänsligheten går från ISO 100 till ISO 25 600. Priset för Canon EOS-1D C är ännu inte klart.

Hitta mer information om 4K-kameror.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av