Test av Pentax K-30

Nya Pentax K-30 är en ytterst kompetent spegelreflexkamera. Med hela 81 förseglingar i huset och ett lika vältätat paketobjektiv är detta den mest stryktåliga kameran i sin klass.

2 oktober 2012

Ladda ned hela artikeln och läs mer om Pentax K-30.

Pentax har har stolta spegelreflextraditioner, och K-30 lever upp till dem. Kameran känns rätt när man plockar upp den, och en så liten sak som ett bra, medföljande motljusskydd är en signal om att här tar man saken på allvar. Det understryks ytterligare av en titt i sökaren; den är en äkta prismasökare som inte bara är både ljusare och mer kontrastrik än konkurrenternas spegelsökare, utan dessutom visar 100 procent av motivet, vilket annars bara proffskamerorna gör.

Ett prisma väger och tar plats, så K-30 är en av klassens tunga pojkar, men det betraktar vi som en fördel, då det gör det lättare att hålla kameran helt stilla. Precis som en proffskamera har K-30 inställningsrattar under både höger tumme och höger pekfinger. Ännu ett plus i kanten får K-30 genom att vara tätad mot fukt och damm. Detsamma gäller de fyra objektiven med beteckningen WR, som står för Weather Resistant, bl.a. paketobjektivet på 18–55 mm.

Vi avslutade testet med att ge Pentax K-30 en rejäl omgång i duschen. Efteråt kunde vi bara torka av den och fotografera vidare.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av