Sony överraskar

De senaste åren har Sony satsat hårt på sina spegellösa system, men med nya Alpha68 håller de liv i sin verksamhet med spegelreflexer, och kameran har ett mycket speciellt fokussystem.

6 november 2015

Sony har under de senaste åren satsat hårt på spegellösa kameror som använder E-fattning, men nu kommer Alpha68 som använder den klassiska A-fattningen för traditionella spegelreflexkameror. Det är över ett år sedan det senast kom en ny modell för det här systemet.

Kameran har en helt ny autofokusfunktion som Sony kallar för 4D FOCUS. Den har hela 79 fasdetekterande fokuspunkter, och 15 av dem är extra exakta korspunkter. En enda punkt är extra precis och kan användas tillsammans med objektiv som har en ljusstyrka på F2.8 eller mer.

De 79 punkterna är faktiskt världsrekord bland kameror med en särskild sensor för fasdetektering. Fokussystemet sägs bland annat kunna användas i mycket svagt ljus och reagerar snabbt på motiv i rörelse. Aplha68 kan ta upp till åtta bilder i sekunden.

Kameran har inte någon traditionell spegel, utan en halvgenomskinlig variant som inte fälls upp när bilden tas. Därmed kan man använda fasdetektionssystemet med live view, och kameran har inte heller någon optisk sökare, utan en elektronisk i kameran. Kameran har inbyggd bildstabilisering som sitter på bildsensorn, så att den kan användas med alla A-objektiv.

Alpha68 har 24,0 megapixel och kan arbeta i iso-omfånget på 100 till 25 600. Video spelas in i Full HD med en hög bitrate på upp till 50 megabit i sekunden. Kamerahuset kostar 5800 kronor. I ett paket med ett objektiv på 18-55 mm kostar kameran 6800 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av