Canon EOS-1D X Mark III

EOS-1D X Mark III är Canons kommande flaggskepp för sportfotografer. 

© Canon

Snart är även Canon redo inför OS

Först kom Nikon med en tjuvkik på deras nya flaggskepp för sportfotografer, sedan lanserade Sony sin OS-kamera, och nu gör Canon de övriga sällskap med en första titt på kameran EOS-1D X Mark III som ska ge Canon-fotograferna snabbast möjliga utrustning inför OS.

Till skillnad från Nikon, som var väldigt sparsamma med information om vad man kan se fram emot hos den kommande Nikon D6, är Canons strategi en helt annan. Canon avslöjar nämligen redan nu en lång rad viktiga förbättringar hos den kommande EOS-1D X Mark III.

Nya Canon EOS-1D X Mark III sägs – helt enligt förväntningarna – åstadkomma högre hastigheter tack vare en ny processor. Det betyder bl.a. att kameran kan ta 16 bilder i sekunden med autofokus och 20 bilder per sekund vid användning av live view. 

> Läs också: Så bra är Canon EOS-1D X Mark II

Canon EOS-1D X Mark III

En ny autofokussensor ska ge en betydligt snabbare fokusspårning hos Canon EOS-1D X Mark III.

© Canon

Kraftfullare autofokus hos EOS-1D X Mark III

Kameran sägs också vara betydligt bättre på att fokusera i mörker. Den har 525 valbara autofokusområden, och om man använder live view har man hela 5655 fokuspunkter till förfogande.

Canon utlovar också att ljuskänsligheten har ökats rejält, så att man kan använda högre ISO-värden än med föregångaren EOS1D X Mark II. 

Även upplösningen på den stora fullformatssensorn ska ha ökat, men här är Canon fortfarande hemlighetsfulla.

> Läs också: Få koll på fokusbegreppen

Överför bilder i expressfart

Som en nyhet kan EOS-1D X Mark III fotografera i HEIF-format som tar mindre plats än jpeg, samtidigt som komprimeringen görs mer skonsamt. Den här filtypen känns också igen från Apples iPhone-modeller. Bilderna lagras på två snabba CF Express-kort.

Yrkesfotografer som snabbt behöver skicka hem bilder till t.ex. tidningsredaktioner vid både OS och fotbolls-EM under det kommande året, kan se fram emot snabbare Ethernet-anslutning i kameran och möjlighet för snabba ftp-anslutningar via wifi. Slutligen sägs batteritiden ha förbättrats rejält.

De resterande specifikationerna samt priset på Canon EOS-1D X Mark III får vi tålmodigt vänta på tills kameran slutligen lanseras nästa år. Det ser vi fram emot.

> Läs också: Fotografera action som sportfotograferna

Nya objektiv till R-systemet

För flera månader sedan tillkännagav Canon att två intressanta objektiv var på väg till det spegellösa R-systemet. Objektiven är de nya RF 70-200mm F2.8 IS USM och 85mm F1.2L USM DS, och nu är de äntligen klara.

RF 70-200mm F2.8 IS USM är världens kortaste och lättaste 70–200 mm-objektiv med bländare F2.8. Det väger 1070 gram och är 14,6 cm långt. RF 70-200mm F2.8L IS USM är det första RF-objektivet med en vit värmesköldsbeläggning.

Objektivet är också det första Canon-objektivet med elektronisk fokuskontroll som driver de två linsgrupperna individuellt med Dual Nano USM-motorer. På så vis åstadkommer man tyst, strömsnål och snabb drift, utan att det går ut över objektivets kompakta format. 

Det rekommenderade priset är 32 990 kronor.

> Läs också: Så tyckte vi om Canon EOS R

Canon RF 70-200mm F2.8 IS USM

Canon RF 70-200mm F2.8 IS USM har en bildstabilisering som sägs kompensera för fem exponeringssteg.

© Canon

Det andra nya objektivet, RF 85mm F1.2L USM DS, är ett utpräglat porträttobjektiv med hög ljusstyrka. Det unika med objektivet är den speciella DS-beläggningen som sägs ge en fantastiskt fin bakgrundsoskärpa. 

Priset på Canon RF 85mm F1.2L USM DS är 39 990 kronor.

Canon RF 85mm F1.2L USM DS

Canon RF 85mm F1.2L USM DS är ljusstarkt. Det är vädertätat, i likhet med övriga L-objektiv.

© Canon

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av