Så häftigt är Canons nya flaggskepp

Canon presenterade häromdagen sitt nya flaggskepp EOS-1D X Mark II. Vi var med vid presentationen i Helsingfors. Läs om våra första intryck och titta på några av våra bilder som vi tog med den läckra kameran.

4 februari 2016

Ryktena om en ny superkamera från Canon hade surrat runt länge – inte minst i ljuset av Nikons lansering av D5 och de nära förestående stora sportevenemangen som EM i herrfotboll och OS i Brasilien. Därför kände vi oss, när vi gav oss av på Canons presstur till Helsingfors i sällskap med andra nordiska journalister och återförsäljare, hoppfulla om att vi skulle få se ett nytt flaggskepp för actionfotograferna. Vi blev inte besvikna. Den nya kameran var mycket riktigt den ultimata toppmodellen EOS-1D X Mark II som både avlöser EOS-1D X och EOS-1D C. Med exponeringshastigheter på upp till 14 eller 16 bilder per sekund och ett nytt avancerat fokussystem, video i 4K och en ny sensor som sägs vara bättre på att hantera bildbrus är förutsättningarna för att lyckas med actionbilderna tämligen goda.

Vi transporterades till Hartwall Arena som är Helsingfors stora ishockeyarena. Här leddes vi ner under själva arenan där det ligger en stor träningsbana med klipporna som tak. En lokal hockeyklubb stod redo så att vi skulle kunna testa kamerans förmåga när det gick undan på isen. Vi fick möjlighet att fotografera porträtt, fotografera med blixt och avancerad ljussättning och inte minst testa kamerans autofokus med snabba serieexponeringar. Vårt första intryck av den stora kameran är att ergonomin har förbättrats väsentligt. Kameran ligger fantastiskt bra in handen – både vertikalt och horisontalt. Sökaren är stor och klar, och tack vare den förbättrade joysticken är det enkelt att flytta runt på fokuspunkterna. När det gick undan på isen var kamerans följefokus säkerheten själv, och exponeringen var mitt i prick. Vi blev också begeistrade över den tryckkänsliga skärmen där man kan lägga fokus precis där man vill ha den genom att trycka. Om man spelar in video i 4K behåller kameran fokus på t.ex. ett och samma ansikte under hela inspelningen, även om det är i rörelse. Vi ser fram emot att testa kameran noggrannare. Då kommer vi bland annat att kolla om kamerans brushantering vid höga iso-värden faktiskt har blivit så bra som Canon påstår. Under tiden kan du här se ett litet urval av bilder som vi tog med Canon EOS-1D X Mark II.

Bilderna nedan har tagits med en betaversion av kameran som ännu inte är helt produktionsklar.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av