Nytt flaggskepp från Olympus

I och med lanseringen av nya OM-D EM1 vänder Olympus på allvar spegelreflexkamerorna ryggen. Den nya systemkameran avlöser spegelreflexkameran E-5 och kombinerar Four Thirds och Micro Four Thirds.

10 september 2013

Förr tre år sedan lanserade Olympus E-5 som är tillverkarens toppmodell när det gäller spegelreflex. Sedan dess har Olympus koncentrerat sig på Micro Four Thirds, och det har varit mycket tyst när det gäller traditionella spegelreflexkameror. Många har därför tvivlat på om Olympus alls skulle fortsätta tillverkningen av spegelreflex eller om de uteslutande skulle satsa på Micro Four Thirds. Nu har svaret kommit – och det heter OM-D E-M1.

Den nya kameran överglänser OM-D-föregångaren med ny Dual Fast AF, ett av världens snabbaste autofokussystem som nu klarar både sekvenstagningar och vanliga bilder. Det nya autofokussystemet av hybridtypen fungerar med objektiv för både Micro Four Thirds och Four Thirds, och gör det möjligt att växla mellan fasdetektering och kontrastbaserad autofokus. Kameran har 37 fokuspunkter, oavsett vilket system man använder. Användning av Four Thirds-objektiv kräver dock en adapter.

Kameran är försedd med en ny bildsensor på 16,0 megapixel och den sjunde generationen av Olympus kompetenta Truepic bildprocessor. Den har även en nyutvecklad, extra stor elektronisk sökare med en upplösning på 2,36 miljoner punkter och en förstorningsgrad på 1,48x, vilket motsvarar vad man ser hos fullformatskameror. Samtidigt har kameran samma bildstabilisering som jobbar i fem axlar, som även finns i OM-D E-M5.

Designmässigt är kameran nu längre än vad den är bred, och kameran har därför också fått ett handgrepp. Iso, som går till iso 25 600 har blivit bättre på de höga värdena, så att färgförlusten sägs vara mindre. E-M1 klarar både damm och regndroppar. En hård vinter är inte heller några större problem, eftersom den klarar ner till tio minusgrader.

E-M1 stöder wi-fi, och man kan använda sin smarttelefon för att utlösa kameran på både automatiska och manuella funktioner. En unik detalj är att man kan fotografera trådlöst när kameran är inställd på Live Bulb. OM-D EM1 kostar ungefär 14 000 kronor om man nöjer sig med huset. Om man köper kameran med det nya paketobjektivet M. ZUIKU DIGITAL 12-40mm F2.8 kostar det omkring 20 000 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av