Ny toppmodell från Pentax

K-3 är det nya flaggskeppet bland spegelreflexkamerorna från Pentax, och den har bland annat en nyutvecklad bildsensor med ett revolutionerande knep i rockärmen.

12 oktober 2013

När Pentax för ett år sedan lanserade K-5II, kom kameran i två versioner. Den ene hade en traditionell bildsensor, medan Pentax hade avlägsnat det så kallade anti-alias-filtret i specialmodellen K-5IIs. Filtret dämpar vanligen ljuset en aning innan det når sensorn. När man fotograferar mycket detaljerade motiv, t.ex. små mönster i tyg kan det nämligen uppstå fula moarémönster, och detta förhindrar anti-alias-filtret. Genom att avlägsna filtret i K-5IIs kunde bilderna bli en aning skarpare med en större risk för moaré, men vid bl.a. landskap är denna risk å andra sidan mycket låg.

Nu är Pentax då klara med den nya toppmodellen K-3 som har fått en helt ny cmos-sensor på 24,0 megapixel, som precis som Pentax tidigare sensorer har bildstabilisering där sensorn flyttas för att eliminera effekten av skakningar, men Pentax har uppfunnit en ny funktion till den rörliga sensorn. Sensorn har nämligen inte något anti-alias-filter, så detaljgraden är maximal. Om man fotograferar motiv som riskerar att drabbas av moaréeffekter kan man aktivera ett simulerat anti-alias-filter som fungerar på så vis att sensorn skakas i mikroskopiska rörelser under exponeringen.

Förutom den nya sensorn har kameran också fått ett nytt autofokussystem med 27 fokuspunkter, varav 25 är av den noggranna korstypen. Systemet kan ställa in skärpan i ljus ända ner till -3 EV – alltså nästan i mörker. Ljusmätaren är också ny och sägs ge bättre exponering och bättre vitbalans.

Huset är byggt i en magnesiumlegering och har 92 olika tätningar så att den klarar regnväder och damm. Sökaren har fått en ny optisk konstruktion och visar 100 procent av motivet. Det finns plats för två SD-kort i kameran, och med det speciella Pentax Flu Card, som kan köpas som extra tillbehör, kan man fjärrstyra kameran från en smarttelefon.

Kameran kan ta 8,3 bilder i sekunden och har också fått en förbättrad HDR-funktion. Det rekommenderade priset för huset är 11 495 kronor, och för 11 995 kronor får man även ett vädertåligt objektiv på 18-55 mm.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av