Hasselblad V1D

Ny konceptkamera med 75 megapixel från Hasselblad

Hasselblad firar jubileum med en ny, justerbar konceptkamera, ett nytt objektiv och en jubileumsversion av den spegellösa mellanformatskameran X1D.

20 september 2016

Hasselblad firar 75-årsjubileum och har många nyheter att presentera på Photokina.

En av nyheterna är vad Hasselblad kallar en konceptkamera – en kamera som utseendemässigt har hämtat mycket inspiration från deras egen klassiska V-kamera. Den nya kameran har hela 75 megapixel och kan anpassas till sin ägare.

Den nya V1D 4116 Concept-kameran är utformad som en svart liten låda, och fotografen kan själv bestämma om skärmen ska sitta på baksidan eller ovanpå – eller både och. Kameran kan användas med eller utan externt handtag, som på samma sätt kan monteras på vänster eller höger sida.

När och om V1D släpps på marknaden, och vad den i så fall kommer att kosta, har Hasselblad inte meddelat.

Nytt objektiv och jubileums-X1D

En annan nyhet från Hasselblad är en tillökning i XCD-objektivfamiljen, nämligen XCD 30mm, som kan användas med mellanformatskameran X1D – och det finns tecken på att objektivet även kan användas på ovannämnda V1D.

Apropå X1D så presenterar Hasselblad även en sorts nyhet i anslutning till denna framgångshistoria. Den spegellösa mellanformatskameran X1D med 50 megapixel lanseras nämligen i en 4116-version. Det innebär att modellen är helt svart och kommer med ett XCD 45mm-objektiv, läderrem, utvidgad garanti och specialdesignad låda. Priset i USA motsvarar knappt 112 000 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av