Nikon slår världsrekord i upplösning

Nya D800 spränger alla gränser för hur stor detaljrikedom du kan få med en spegelreflexkamera. Den har dessutom extra godis för alla som kräver den absolut bästa möjliga skärpan.

7 februari 2012

Pixelrejset är inte slut på långa vägar än. Nikon sopar alla andra av banan med nyheten D800, som bjuder på den skyhöga upplösningen 36,3 megapixel. Bildsensorn håll givetvis fullformat, och trots den höga upplösningen lovar Nikon både ett stort dynamiskt omfång och en låg brusnivå vid högt ISO. Det låter med andra ord som drömkameran för landskapsfotografen och andra som helt enkelt inte kan få nog med detaljer i sina bilder.

Det japanska företaget har också ett extra äss i ärmen. Man kan nämligen köpa kameran i specialversionen D800E, där kantutjämningsmodulen har avlägsnats från bildsensorns lågpassfilter. Kantutjämningen åtgärdar problem med moaré och taggiga linjer, men nackdelen är att de fina detaljerna kan bli slöjade. Eftersom upplösningen är så hög kan man enligt Nikon under vissa omständigheter uppleva moaré i exempelvis mönstrade kläder och liknande. Fördelen är knivskarpa pixlar från D800E.

Med fyra bilder per sekund i full upplösning är D800 knappast det givna valet för actionfotografen, men slutarmekanismen jobbar ändå lika snabbt som i D4, med en utlösarfördröjning på bara 0,042 sekunder.

Autofokussystemet matchar det som sitter i D4, med 51 autofokuspunkter som klarar att jobba i svagare ljus än tidigare. Den avancerade ljusmätaren är också ett arv från D4. Den har en upplösning på 91 000 pixel och möjliggör till exempel ansiktsigenkänning. Slutligen har den optiska sökaren en täckningsgrad på 100 procent.

De stora filerna kan sparas antingen på Compact Flash-kort, där kameran stöder den snabba UDMA 7-tekniken, eller på snabba SD-kort. Kameran kan också tömmas på filer snabbt, då den har en usb 3.0-kontakt. D800 har ett rekommenderat pris på 25 790 kronor, medan D800E kan köpas för 28 690 kronor. De finns i handeln från den 22 mars. Du kan läsa mer här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av