EOS1 DX Mark II och D5 i direkt tvekamp

EOS1 DX Mark II och D5 i direkt tvekamp

Allt är häftigare när du fotograferar med de här båda toppmodellerna. De är större, bättre och snabbare än allt annat. Nu möts de i en strid på kniven.

I tidningen Digital FOTO har vi testat de båda tungviktarna Canon EOS1 DX Mark II och Nikon D5 i fyra ronder som går från specifikationer och ergonomi till kvalitet och detaljer.

Slutligen har vi bedömt dem speciellt utifrån bildkvalitet, användarvänlighet, funktioner och pris och hittat en vinnare.

Här listar vi tre saker som vi älskar hos de båda kamerorna.

3 saker vi älskar hos Canon EOS1 DX Mark II

1. Snabbare serietagningar Det ökar chansen att fånga motivet i rätt ögonblick, och med Canons 14 bilder per sekund fungerar allt perfekt. Utan autofokus kan du till och med fotografera med 16 bilder i sekunden.

2. 4K-video Båda kameror kan spela in i 4K, men Canon spelar in med hela 60 bilder i sekunden, vilket bl.a. ger bättre inspelningar av snabba rörelser.

3. 61 fokuspunkter Dessutom är 41 av fokuspunkterna de mer exakta korspunkterna, så autofokus får nu ännu lättare att hugga tag i motivet.

3 saker vi älskar hos Nikon D5

1. Stort batteri Batteriet är stort, men inte större än Canons. Det klarar dock hela 3780 exponeringar.

2. Systemkompatibilitet Man kan använda samtliga spegelreflexobjektiv, ända från 1959, på Nikon D5.

3. Automatisk mikrojustering Som den första kameran någonsin har Nikon D5 en funktion för enkel och snabb automatisk mikrojustering, där man kan fininställa fokus så att den inte hamnar strax framför eller bakom den valda fokuspunkten.

Det var en jämn match, och om du vill veta vem som vann och varför kan du läsa artikeln i Digital FOTO nummer 12/2016. Som prenumerant kan du ladda ner hela testet gratis högst upp på sidan.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av