De första intrycken av Nikon D5

Det har varit en stor dag för Nikon med lansering av två spegelreflexkameror i toppklass. Vi har redan fått känna på nya D5.

6 januari 2016

Nikon D5 är det nya flaggskeppet från den japanska kameratillverkaren. Det är vältajmat inför sommarens OS. Kameran är nämligen fullspäckad med detaljer som kan få varje sportfotograf att jubla. Så kände vi oss också när vi redan i dag fick möjlighet att lägga vantarna på kameran. Konstruktionen är samma höga klass som vanligt med bra fokus på ergonomin. Det märker man bland annat när man fotograferar i stående format. Här gör den nya formgivningen att tummen vilar perfekt.

Autofokusen ger intryck av att vara väldigt snabb, och detsamma gäller för exponeringshastigheten när man fotograferar serier i råformat. Vi ser mycket fram emot att få testa detta noggrannare. Vi fick ett smakprov på kamerans höga ljuskänslighet på iso 328 000. Här blir bilderna naturligtvis korniga, men ändå helt användbara om man bara ska registrera ett motiv.

Kamerans skärm på 3,2 tum verkar vara stor och klar. Den är till och med tryckkänslig så att man kan placera sin fokuspunkt direkt på skärmen. Man kan dock inte fokusera direkt på skärmen – bara välja var i bildytan som fokus ska ligga. Vi hoppas att en kommande programvaruuppdatering kan ta hand om den saken. Man kan bläddra bland sina bilder med fingret, och man kan zooma in på detaljer på samma sätt som på en smarttelefon.

Vi ser mycket fram emot att kunna göra ett noggrant test av det här flaggskeppet. Det kommer du kunna läsa i något av de kommande numren av Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av