Canon EOS 5D Mark IV

Canon har presenterat fullformataren EOS 5D Mark IV

Den länge emotsedda Canon EOS 5D Mark IV har äntligen lanserats. Den har bland annat en ny funktion för bättre skärpa, och den filmar i 4K.

25 augusti 2016

Canons 5D-serie hör till fotoentusiasternas favoriter med sina stora sensorer i fullformat, och nu har en ny modell landat. EOS 5D Mark IV har en upplösning på 30,1 megapixel, att jämföra med 22,1 i föregående modell. Kameran är utrustad med Canons Dual Pixel-teknik som ger snabb autofokusering när man använder live view.

Canon EOS 5D Mark IV Front

Med Dual Pixel kollar kameran skärpan på själva bildsensorn, där varje pixel är uppdelad i två fotodioder, och på EOS 5D Mark IV används de två dioderna för första gången även till att förbättra skärpan ännu mer.

Man kan nämligen aktivera funktionen Dual Pixel RAW, där kameran tar två bilder som är lite förskjutna i förhållande till varandra. Det ger en råfil som är dubbelt så stor som vanligt, och när man sedan konverterar kan man finjustera skärpan så att den blir helt perfekt.

Canon EOS 5D Mark IV Back

Snabbare och bättre

Man kan inte göra en suddig bild skarp eller välja var i bilden fokus ska ligga, men man kan flytta skärpan en aning från exempelvis en ögonfrans till pupillen, så att skärpan ligger precis där den ska. Dual Pixel RAW kan även användas till att minska reflexer och göra mindre justeringar på partier utanför fokus.

Canon EOS 5D Mark IV Top

Därutöver har kameran en rad förbättringar jämfört med EOS 5D Mark III. Hastigheten har ökat från sex till sju bilder per sekund. Kameran kan filma i 4K-upplösning, och den har nu inbyggt gps och wifi. Dessutom är skärmen tryckkänslig.

Huset är också bättre tätat mot damm och fukt, och så finns det en ny knapp på baksidan av kameran som gör det lätt att växla mellan olika fokuseringslägen.

Canon EOS 5D Mark IV kommer ut i butikerna i början av september till ett rekommenderat pris på 39 710 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av