Canon EOS 5D Mark IV

Canon EOS 5D Mark IV imponerar med förträfflig bildkvalitet

Canon EOS 5D Mark har hög hastighet och har förbättrats på flera punkter. Vi har redan testat kameran.

16 september 2016

Vi har väntat med en blandning av längtan och otålighet. Det är nämligen över fyra år sedan Canon lanserade den senaste kameran i deras legendariska EOS 5D-serie.

Lyckligtvis har vi inte väntat förgäves. Canon EOS 5D Mark IV är nämligen en rejäl uppgradering jämfört med föregångaren EOS 5D Mark III.

I vårt test är vi särskilt förtjusta över den ökade hastigheten, som innebär att man nu kan fotografera i serier med 7,0 bilder i sekunden trots att upplösningen har ökat till 30,0 megapixel.

Både färg- och detaljåtergivningen är renare, och brusreduceringen vid höga ISO-värden är också mycket övertygande. Kamerans skärm är också en källa till förtjusning. Den har nämligen blivit tryckkänslig, och man kan göra alla relevanta inställningar genom att trycka direkt på skärmen. Detta är ett framsteg jämfört med Canons absoluta toppmodell EOS 1D X Mark II.

> Läs också vårt test av ärkerivalen Nikon D810.

Se videon om EOS 5D Mark IV

I den här videon packar vi upp kameran och tittar närmare på alla nya detaljer och spännande funktioner hos Canon EOS 5D Mark IV.

En nyhet hos EOS 5D Mark IV är funktionen Dual Pixel Raw som använder kamerans Dual Pixel-sensor för att göra en råfil som man kan göra speciella finjusteringer på i Canons egen programvara.

Det gäller bland annat mikrojustering av fokus och förändring av bildens bokeh. Det låter fantastiskt när man först hör talas om det, men vi är inte helt övertygade om hur användbar funktionen verkligen är. I gengäld är bildkvaliteten på både foto och video i 4K i absolut toppklass.

Läs hela testet

Kameran har även fått andra förbättringar och nyheter som du kan läsa mer om i vår uttömmande recension i Prylguiden.

Här kan du också läsa om bland annat hantering och bildkvalitet. > > Du som prenumererar på tidningen kan läsa hela texten här.

Du kan även läsa hela testet i den tryckta tidningen som kommer i början av oktober.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av