Blixtsnabbt flaggskepp för proffsfotografer

Canon slutar med att ha två olika spegelreflexkameror för proffsfotograferna och presenterade under tisdagen EOS-1D X som ska tilltala både sport- och studiofotograferna. Kameran har hela tre processorer och är blixtsnabb. Om man hade förväntat sig skyhög upplösning i flaggskeppet, blir man dock besviken.

18 oktober 2011

Under de senaste åren har Canon haft två modeller på marknaden som har varit avsedda för proffsfotografer. EOS-1Ds Mark IV hade hög upplösning och fullformatssensor och riktade sig till studiofotografer. EOS-1D Mark IV var i synnerhet för sport- och pressfotografer och erbjöd hög hastighet men en lägre upplösning och en något mindre bildsensor. Med nya EOS-1D X vill Canon slå två flugor i en smäll. Kameran har en fullformatssensor på 18,0 megapixlar, vilket hamnar mitt emellan de två tidigare toppmodellerna. Kameran är försedd med hela två nya DIGIC 5+-processorer som gör bildalstringen blixtsnabb och gör det möjligt att ta upp till 12 bilder i sekunden. Om man fäller upp spegeln kan man till och med ta hela 14 bilder i sekunden i full upplösning.

Det räcker dock inte med dessa två processorer, för ljusmätaren har sin egen DIGIC 4-processor som håller ordning på de ljus- och färgdata som finns i motivet. Den ser bland annat till att skicka färginformation till det nya autofokussystemet som kan följa en bestämd person eller en bestämd färg, så att man kan hålla fokus på en bestämd fotbollsspelare. Kameran har hela 61 fokuspunkter och 41 av dem är av korstypen. Av dessa kan 21 till och med användas med ljussvaga objektiv på F5.6. Dessutom har kameran fem så kallade dubbelkrysspunkter som ger ännu större precision. De fungerar dock bara med objektiv på F2.8 eller bättre.

ISO går som standard från 100 till 51 200, men kan utökas från det som motsvarar ISO 50 till imponerande ISO 204 800. EOS-1D X ger även möjlighet för att spela in Full HD-video i upplösningen 1080p och här kan man använda upp till ISO 32 000. Kameran blir inte tillgänglig för försäljning förrän under det första kvartalet 2012, och priset är ännu inte fastställt. Det kommer dock att ligga mellan 50 000 och 60 000 kronor för själva huset.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av