Äntligen fullformat från Pentax

Pentax fullformatskamera, K-1, är färdig, och den har massor av pixlar, bra funktioner och ett konkurrenskraftigt pris. Dessutom lanseras två nya objektiv.

Ryktena om Pentax kommande fullformatskamera har surrat länge. Nu är kameran verklighet, och dessutom har två nya objektiv till kameran lanserats. K-1 är namnet på det nya flaggskeppet, och förutom en fullformatssensor har den 36,4 megapixel, ett högsta iso-värde på 204 800 samt bildstabilisering som förbättrar kamerans stabilitet motsvarande upp till fem exponeringssteg. Dessutom har kameran inbyggt wi-fi och gps.

Bildprocessorn har fått ett lyft jämfört med den tidigare modellen till en PRIME IV, och det innebär att kamerans prestanda nu överträffar alla övriga Pentax-modeller – även mellanformatkameran 645z.

Lcd-skärmen på 3,2 tum kommer i en ny konstruktion, så att den kan vinklas 35 grader horisontalt och 45 grader vertikalt, och den kan även dras ut och vridas så att man kan se skärmen uppifrån. Skärmen har 1 037 000 punkter, medan sökaren har en förstoringsgrad på 0,7x.

Likheter med föregångaren Liksom K-3 II-modellen använder Pentax i K-1 tekniken Pixel Shift Resolutions System, där kameran tar fyra bilder snabbt efter varandra medan sensorn flyttas en pixel per bild. Bilderna läggs samman, och resultatet sägs bli mer färgkorrekta bilder med bättre kvalitet. En nyhet är att systemet nu kan se om det är något som rör sig i bilden mellan de enskilda bilderna, t.ex. löven på ett träd, och kan kompensera för detta.

En annan likhet med det tidigare flaggskeppet är antimoaré-funktionen som förebygger de vågiga mönster som ibland kan förekomma på bilder. Stjärnskådarens favorit, Astro Tracer-funktionen, återkommer också. Här räknar gps:en ut himlakropparnas rörelser, och sensorn justeras automatiskt därefter, så att man får skarpa astrobilder utan streck.

Två nya objektiv Pentax lanserade redan för flera månader sedan nya objektiv för den ännu inte lanserade fullformatskameran, och nu läggs ytterligare två till potten. Ett 28-105mm F3.5-6.3 och ett 15-30mm F2.8 som båda har Quick Shift Focus System som gör det möjligt att snabbt ändra från autofokus till manuell fokus.

Det går också att använda Pentax APS-C-objektiv till K-1 med funktionen Crop som anpassar bildformatet.

Både kameran och objektiven är vädertätade.

Kameran och objektiven finns att köpa från början av april för följande rekommenderade priser: Pentax K-1 kamerahus: 19 699 kr. HD Pentax-D FA 28-105mm F/3,5-5,6 ED DC WR: 6699 kr. HD Pentax-D FA 15-30mm F/2,8 ED SDM WR: 19 699 kr.

Läs mer här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av