20 saker du inte visste om spegelreflex

Spegelreflexkameran är en avancerad apparat som är späckad med teknik och fantastiska funktioner. Här går vi på djupet med utvalda områden som bara ett fåtal känner till, så att du kan få ut mycket mer av din spegelreflexkamera.

25 juli 2012

Du kan göra kameran infraröd Har du en gammal digital spegelreflexkamera liggande kan du använda den till att ta infraröda bilder. Du behöver lämna in kameran på verkstad, där det kostar närmare 3?000 kronor att ta bort det filter som blockerar infraröda ljusstrålar. Därefter kan man byta det mot ett som låter dem passera. När det är gjort är kameran känslig för infrarött ljus och kan inte ta vanliga bilder igen. Ställ in vitbalansen så att bilderna inte blir röda.

Antalet bitar avgör färgdjupet När bildsensorn ska registrera det inkommande ljuset samlar den in de partiklar som ljuset består av. De kallas också fotoner. De ansamlas i varje enskild pixel och måste digitaliseras för att bildprocessorn ska kunna bearbeta dem till användbara data. Det sker i den så kallade A/D-konvertern, som omvandlar den elektroniska spänningen till databitar. Antalet bitar är avgörande för färgdjupet. Fotonmängden omvandlas till ett digitalt värde. Jpeg-filer konverteras till åtta bitar, där varje grundfärg har totalt åtta ettor och nollor. Det ger 256 olika toner. Ett färgdjup på 12 bitar motsvarar 4 096 färgtoner i en råbild. Dyra spegelreflexkameror jobbar i 14 bitar med 16 384 toner per grundfärg.

Läs mer om spegelreflex här i artikeln

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av