Spegelreflex mot systemkamera

Systemkameran har så sakteliga börjat hota spegelreflexkamerans position. Men är den verkligen lika bra som spegelreflexen? Det tar vi reda på när vi sätter dem på prov.

29 maj 2012

Ladda ned hela artikeln och läs mer om spegelreflex mot systemkamera.

När DIGITAL FOTO för alla vid årsskiftet skulle utse Årets produkter 2011 var det dags för en grundlig återblick. Förutom många spännande nya produkter visade sig en tankeväckande tendens. Under 2011 hade det bara lanserats sex nya spegelreflexkameror, medan marknaden hade fått se hela tretton nya systemkameror. Detta trots at marknadens största kameratillverkare, Canon, ännu inte hade debuterat i denna nya kamerakategori, som inte heller ens hade något vedertaget namn. I vissa kretsar går kameratypen under namnet EVIL, vilket står för Electronic Viewfinder Interchangeable Lens. I grund och botten handlar det om spegellösa systemkameror med utbytbar optik.

Det vore intressant att veta om de små systemkamerorna i mellanprissegmentet, som är späckade med fiffiga funktioner, kan få bort spegelreflexkameran från positionen som den bästa kameratypen. För att undersöka vilka skillnader som egentligen finns mellan de två kameratyperna har vi låtit Nikon D5100 duellera mot Sony Alpha NEX-5N. Här kan du läsa resultatet av vårt test av de två modellerna, som prismässigt ligger ganska nära varandra.

Skillnad: I konstruktion Olika slags fokusering Olika slags sensorformat

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av