Snart kan du fotografera framtiden

APRIL, APRIL: Med hjälp av negativa slutartider kan vi snart ta våra bilder innan det händer. Tekniken kommer att användas flitigt under sommarens stora idrottsevenemang.

1 april 2012

Snart är det helt slut med väntetiden mellan att man trycker på utlösarknappen tills bilden tas. Med en ny teknik som har utvecklats av forskare vid Universidad del Primero de Abril i Ecuador kan man nu använda negativa slutartider. Det innebär att kameran kan fotografera in i framtiden. Hittills har man lyckats att få slutartider på –1/115 sekund, men forskarna räknar med att kunna komma ända ner till –2 sekunder redan till sommaren.

Tekniken kommer bland annat att användas av funktionärerna under OS i London i sommar. Därigenom kan man t.ex. diskvalificera en löpare på 100 m redan innan startskottet har gått, om bilderna visar att det kommer att bli en tjuvstart.

Canons talesman Ernest Johnson berättar att företaget ligger i förhandlingar med det equadorianska universitetet om att ta fram en firmwareuppdatering, så att de negativa slutartiderna kan användas av pressfotografer i Canon EOS-1D X under sommarens fotbolls-EM och på OS. Även Nikon förväntas uppgradera sin D4, enligt deras ansvarige för slutartider, Dr. Johnny Earnie.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av