Olympus döljer stora förluster

I oktober sparkades vd:n, senare i månaden avgick styrelseordföranden, och i dag fick en vicedirektör i det japanska företaget kicken när den nya ledningen medgav "oegentliga handlingar".

9 november 2011

Det ser mörkt ut för Olympus, efter att en skandal har drabbat företaget. Enligt BBC News har man dolt förluster på investeringar under de senaste 20 åren. Det medgav den nya vd:n, Shuichi Takayama, under tisdagen. Därefter föll aktien 30 procent.

Skandalen började i mitten av oktober, då vd:n Michael Woodward avskedades efter bara drygt ett halvår på posten. Det officiella skälet var, enligt New York Times, en aggressiv chefsstil, men sedan påstod den brittiske Woodward att avskedandet berodde på att han ifrågasatte vissa händelser i företaget. Efter avskedandet läckte han interna dokument till medierna och krävde styrelsens avgång. I slutet av oktober avgick också styrelsens ordförande Tsuyoshi Kikukawa.

Olympus har bland annat köpt tre japanska företag för över fem miljarder kronor, och samma räkenskapsår skrev de ner merparten av företagens värden. Och de tre verksamheterna har inte mycket att göra med kamera- och elektronikproduktion. Det ena framställer ansiktskrämer, det andra tillverkar plastbehållare för hushåll och det tredje arbetar med återvinning av medicinskt avfall.

År 2008 köpte Olympus det brittiska företaget Gyrus för femton miljarder kronor, och då betalade de ett konsultföretag fem miljarder för hjälp med affären. Det är enligt New York Times mer än 30 gånger normaltaxan.

Förra veckan utsåg Olympus en kommitté med experter utifrån att göra en undersökning, och redan i dag har de alltså kommit fram till att pengarna till företagsköpen hade använts för att dölja stora förluster på investeringar så långt tillbaka som runt 1990. Det utlöste ytterligare ett avskedande, som gick ut över vicedirektören Hisashi Mori. Hur stora förluster det rör sig om vet man ännu inte, men Olympus riskerar att bli avnoterade från Tokyobörsen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av