Ny teknik bakom gigapixelkamera

En grupp amerikanska forskare har byggt de första prototyperna till en gigapixelkamera och tagit bilder med dem.

25 mars 2011

Om du drömmer om en mellanformatskamera med en upplösning på 80,0 megapixlar så är du säkert intresserad av vad en grupp amerikanska forskare går och pular med på Columbia University i New York.

De har nämligen utvecklat en teknik där man kan ta bilder med en upplösning på upp till 1,7 miljarder pixlar. Det handlar alltså om ett enda foto med storleken 82000 x 22000 pixlar, inte om en sammansatt bild som skapats med exempelvis Gigapan-utrustning.

Forskarnas kamera når denna imponerande upplösning med hjälp av ett speciellt kulformat objektiv som på baksidan via en rad små linser sprider ljuset till ett stort antal bildsensorer. Hittills har de testat idén i praktiken genom att flytta runt en enda bildsensor, så att den täcker hela området.

Det återstår fortfarande en del forskning och utveckling innan man kan packa in tillräckligt många bildsensorer på det sfäriska upptagningsområdet. Men det är nog bara en fråga om tid, för projektet stöttas ekonomiskt av det amerikanska försvarets forskningsorganisation DARPA.

Du kan läsa mer om tekniken här. Och om du vill titta på bilden här ovanför klickar du här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av