Nikon 100 år

Nikon markerar bland annat jubileet med en video.

© Nikon

Nikon fyller jämnt

I år firar Nikon sitt 100-årsjubileum, och därför har kamerajätten nu släppt en storslagen video.

12 januari 2017 av Niklas Majgaard

Den 25 juli firar Nikon sannolikt med en enorm födelsedagstårta, för då är det 100 år sedan kamerajätten grundades i Japans huvudstad, Tokyo.

Nikon tillverkade faktiskt inte kameror i början av företagets levnad. Det bildades i stället av tre mindre företag som specialiserade sig på optiska produkter, och som 1917 gick samman under namnet Nippon Kogaku. De fortsatte naturligtvis att arbeta med sådant som de var specialister på och tillverkade optiska produkter som mikroskop och teleskop för industriell användning.

1 ändrade allt

På 30-talet började Nikon tillverka kameraobjektiv, och därmed började företaget också använda produktnamnet Nikkor, men det var inte förrän efter andra världskriget som Nikon 1948 började tillverka kameror i sitt eget namn. Nikon 1 blev den första kameran från företaget, och sedan fanns det ingen återvändo.

Med anledning av jubileet har Nikon satt samman en tjusig video som presenterar några av de många framgångar som Nikon har haft under de senaste 100 åren. Bland annat har Nikons kameror under flera år varit ett av NASA:s föredragna kameramärken – och visste du förresten att det har tillverkats över 100 miljoner Nikkor-objektiv?

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av